Gerben Gerbrandy

Fryslân mondiaal op de kaart zetten

Gerben Gerbrandy, burgemeester van Achtkarspelen, vindt dat mondiale problemen lokaal moeten worden aangepakt. Aan de hand van het voorzitterschap van de Freonen Fan Fossylfrij Fryslân, een stichting die zich inzet voor een fossielvrij Fryslân, gaat hij hier zelf concreet mee aan de slag.

“Toen ik gevraagd werd om voorzitter van de Freonen te worden, gaf ik aan: ‘ik voel een verantwoordelijkheid en wil mijn steentje bijdragen.’ Door de Freonen-stichting kan ik werken aan een onderwerp – duurzaamheid – dat ik heel belangrijk vind”, zegt Gerbrandy.

De Freonen zijn een grote groep bedrijven, studenten, overheden, scholen en andere organisaties die zich samen inzetten voor een fossielvrij Friesland. “Freonen kunnen onderling kennis uitwisselen en van elkaar leren. Zij inspireren elkaar en hebben hetzelfde doel. Samen verspreiden ze enthousiasme over duurzaamheid, dat is de kracht van deze groep Freonen.”

Elfwegentocht
Een van de projecten van de Freonen is de Elfwegentocht, waarbij heel Friesland van 1 t/m 14 juli 2018 fossielvrij reist. Gerbrandy steekt zijn enthousiasme over het evenement niet onder stoelen of banken. “Het is nog nooit eerder vertoond dat een provincie, met mensen van zoveel verschillende achtergronden, veertien dagen lang fossielvrij gaat bewegen. Het is een grote uitdaging, maar wij gaan er voor! Door de Elfwegentocht ontstaat er een groot bewustzijn onder de Friese bevolking én ver daarbuiten dat we iets moeten doen aan klimaatverandering.”

Blijvend effect
Gerbrandy denkt dat de Elfwegentocht een blijvend effect gaat hebben. “Dat er twee weken lang geen fossiele brandstoffen worden gebruikt, wekt nieuwsgierigheid op. Dat gaat aanstekelijk werken. Het is ook wetenschappelijk aangetoond, dat wanneer je mensen een bepaalde periode een reisalternatief biedt, een derde van hen ook ná deze periode anders blijft reizen.”

Friesland is in de ogen van Gerbrandy een geschikte provincie voor de Elfwegentocht. De onderlinge verbondenheid, of mienskipszin, is volgens hem een basis voor succes. De burgemeester besluit zijn verhaal met een oproep: “Doe mee, laat de ervaring van de Elfwegentocht toe. We gaan er een groot feest van maken, zodat Friesland mondiaal op de kaart wordt gezet.”

Tekst: Richard Tjalsma

Gerben Gerbrandy

Gerben Gerbrandy