Elfwegentocht dag 3 – 3 juli 2018 Noord-Holland

Op Dag 3 van de Elfwegentocht komt weer een buurprovincie fossielvrij naar Friesland. Noord-Holland reist met Tesla-taxi’s en een Arriva-bus op blauwe diesel langs bedrijven en een school waar circulariteit centraal staat.

Na een bezoek aan C-bèta dat ruimte biedt aan circulair experiment, stappen de deelnemers in Tesla-taxi’s op weg naar Algae Innovations. In een afgedankte kas worden microalgen gekweekt die extreem efficiënt zuurstof produceren en CO2 opnemen. Ze worden 24 uur per dag geoogst en dienen als voedsel voor vetplantjes die weer fijnstof opnemen. En voor mensen dienen ze als voedingssupplement.

OLIFANTSGRAS
De Miscanthusgroep teelt miscanthus oftewel olifantsgras. Het groeit snel, is elk jaar te oogsten en je kunt er van alles van maken! Verpakkingsmateriaal, bloempotjes, brandstof voor pelletkachels, papier en het is te mengen met beton en resulteert zo in het lichtgewicht beton dat net zo sterk is. Het wordt geteeld onder de vluchtroutes van Schiphol en dat is handig omdat ganzen er niet van houden.

INHOLLAND IN EEN CIRCULAIR GEBOUW MET CIRCULAIR ONDERWIJS
De Alkmaarse vestiging van InHolland huist in een (bijna) energieneutraal gebouw waarin veel materiaal is hergebruikt. En in het onderwijs speelt duurzaamheid een belangrijke rol. De ene na de andere prijs wordt gewonnen, zo ook voor de ontwikkeling van een dooimiddel uit bermgras. Na dit bezoek haalden we gedeputeerde Jack van der Hoek op van de boot uit Texel. Het veer nam ook loopfietsen uit Texel mee die, evenals de Racing Aeolus werden getest op de dijk.

RED DE BLOEMBOL
Bloemenstorm redt bloembollen die niet worden verkocht. Jaarlijks gaat het om zo’n 2,4 kilo die anders worden gecomposteerd. Die bollen worden in bloembakken gezet en bij klanten als winkelcentra, bedrijventerreinen, sportscholen en stations geplaatst. Zo kunnen we toch nog van de overproductie genieten.

AANKOMST IN RIED
In het dorpshuis van Ried werd de Noord-Hollands delegatie hartelijk ontvangen door de hele Mienskip. het dorpshuis zelf is een voormalige school die geheel circulair en werkelijk prachtig is opgeknapt. Er was een tentoonstelling van circulaire producten en de kinderen hadden een kunst gemaakt van afval, een mooi project.

Bekijk de uitzending van Elfwegentocht op NPO2 en zie hieronder de video’s van deze dag. Wat er nog meer in de media verscheen, ziet u hier. Speciaal voor de pers: meer beeldmateriaal is te vinden op elfwegentocht.nl/pers

Vandaag in een minuutje – Noord Holland

Op dag 3 van de Elfwegentocht toont de Provincie Noord-Holland aan hoe goed ze bezig zijn met circulair produceren. Van algenkweek en de teelt van olifantsgras tot aan geredde bloembollen

#HetKanNuAl – Noord-Holland

Uploaded by Elfwegentocht on 2018-07-03.

De Elfmeter pitch – Noord Holland

Gedeputeerde Jack van de Hoek van de provincie Noord-Holland reed de 11 meter tijdens de Elfwegentocht zo langzaam mogelijk en maakte het spannend. Zijn pitch!