Programma van Dag tot Dag

De Elfwegentocht wordt twee weken feest zonder een druppel benzine! Iedere dag komt een andere provincie op bezoek en vieren we een duurzaam feest met een andere Friese gemeente. De NPO zendt iedere avond uit na Nieuwsuur. Daarnaast zijn er nog meer duurzame evenementen zoals de zonneboot races, symposia en de grote klapper op 14 juli: de Elfwegentocht Parade.

1 juli: Openingsdag met Provincie Brabant in Heerenveen

Vandaag is de openingsdag! We openen om 10.00 het overstappunt van vies naar schoon vervoer op de Afsluitdijk met een stoet van 20 BMWi3’s. De Elfwegentocht kan van start! Vervolgens biedt BMW twintig winnende dorpen en bedrijven een elektrische deelauto aan bij ons kantoor in Leeuwarden. Om 12.00 uur wordt in Oudehaske ‘It Hasker Pompke’ geopend.

Om 12.00 uur start in Heerenveen ook een openingsfeest op het Sportplein aan de Abe Lenstra Boulevard. In afwachting van de eerste provincie die fossielvrij Friesland bezoekt, kunnen bezoekers alvast proeven van duurzame, culinaire lekkernijen én gratis testritten maken met elektrische Citroëns en Peugeots! Helemaal in stijl van de provincietour van Brabant dat de ambitie heeft om in 2020 wel 100.000 elektrische auto’s op de weg te  hebben én dit jaar Europese Regio van de Gastronomie is. Daarom komen liefhebbers van bijzonder gastronomie helemaal aan hun trekken. Van Dutch Cuisine tot Lekkere Trek en Franse crêpes. Rond 14.00 uur verwelkomen we een imposante  Brabantse delegatie met bijzondere elektrische voertuigen.

Samen met gemeente Heerenveen, Peugeot en Citroën maken we er een mooie middag van op het Sportplein aan de Abe Lenstra Boulevard. Iedereen is welkom tussen 12.00 en 17.00 voor duurzame culinaire hoogstandjes en gratis elektrische testritten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte over de opening: elfwegentocht.nl/nieuwsbrief

2 juli: Provincie Groningen op waterstof naar Dokkum

Provincie Groningen heeft grootse plannen met waterstof. Met een Groningse delegatie reizen we langs imposante waterstof projecten zoals de Nuon Magnum Centrale, Zonnepark en waterstofopslag Zuidwending en het waterstof tankstation in Groningen stad. We zien onderweg de nieuwste technieken met waterstof, zoals de Hesla van Holthausen.  In de stoet met voertuigen zien we de waterstof bus, auto’s en veegwagens van gemeente Groningen maar ook de auto’s op waterstof van de ANWB en Rijkswaterstaat.

De stoet eindigt rond 14.00 uur op het keerpunt van de Elfstedentocht in Dokkum. Hoe toepasselijk is dat? We vieren hier met gemeente Dongeradeel en onder andere de Friese Poort studenten die zelf een waterstof auto bouwden, het keerpunt naar een fossielvrije samenleving.

Van 15.00 uur tot 17.00 uur wordt in Dokkum de Noordelijke Klimaattop geëvalueerd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op social media!

3 juli: Provincietour Noord-Holland en Circulaire Economie

Vandaag verwachten we een grote stoet fossielvrije voertuigen over de Afsluitdijk want Noord Holland komt op bezoek. Circulair Noord Holland ontmoet vandaag Circulair Friesland. De tour eindigt in het circulaire Dorpshuis van Ried.

Aanmelden Noord-Holland

Ik doe graag mee aan de tour van Noord-Holland
  • (elektrisch, groen gas, HVO, waterstof)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op social media!

4 juli: Basisscholendag in Leeuwarden

Vandaag strijden basisscholen met elkaar om uit te vinden welke Friese leerling het állerlangzaamst kan fietsen. De Elfmetertest bij de Elfstedenhal in Leeuwarden die vandag wordt omgetoverd tot de Elfwegenhal. Maar er is nog een wedstrijd: de drie basisschoolteams die samen met Omrop Tsjek elektrische skelters bouwden, gaan deze vandaag uitproberen. Welke e-skelter is het snelst.

Het is de dag van de jongeren, die ook een wens zullen uitspreken voor een schoner Friesland. Want klimaatverandering treft hen het hardst.

Omrop Tsjek gaat op 4, 11, 18 en 25 juni over duurzaam vervoer.  Terugkijken kan hier:  https://www.skoal.tv/search/node/all?f[0]=field_episode_program%3A1

5 juli: Provincietour Zeeland met Zilte Teelt in Ferwert

Zeeland is land in zee. In Zeeland hebben we het getij, de meeste zonne-uren en bijna altijd wind. Daarom maken we gebruik van een mix aan middelen voor het opwekken van duurzame energie: getijdenenergie, windenergie op land en in zee en zonne-energie. In Zeeland uitgebreid aandacht voor de gigantische nieuwe windparken die worden gebouwd en hoe Zeeland van getijdenenergie een exportproduct maakt.

In Ferwert, Friesland is er vooral aandacht voor verzilting: een probleem waarbij het zoutgehalte van de bodem in kustgebieden hoger wordt door klimaatverandering en zeespiegelstijging. Zowel Zeeland als Friesland kampen hiermee. vandaag steken de Friezen en Zeeuwen de koppen bij elkaar over hoe om te gaan met één van de gevolgen van klimaatverandering: de verzilting van het land. Het probleem én de oplossing komen aan bod: verzilting, zilte teelt en koken met zilte producten.

In het dorp Ferwert is vandaag iedereen vanaf 10.00 uur welkom voor excursies, workshops, een zilte markt en culinaire hapjes van zilte teelt producten. Rond 15.00 uur verwachten we hier de Zeeuwse delegatie en zullen we uitvinden wie er nu het lekkerst zilt kan koken, de Zeeuwen of de Friezen.

6 juli: Provincie Utrecht, Griene Estafette in Sneek en zonnebootraces

Middelbare scholen strijden vandaag onderling in de Griene Estafette in Sneek. De leerlingen suppen, fietsen, rennen, rijden in zelfgemaakte voertuigen, fierljejeppen en ga zo maar door.

De leerlingen krijgen ook een hooggeëerd publiek, want provincie Utrecht komt vandaag naar Friesland en eindigt natuurlijk in Sneek. Daar zullen we zien welke provincie de snelste leerlingen heeft en welke provincie de spannendste innovaties en experimenten om klimaatverandering een halt toe te roepen.

We zien in Utrecht innovatieve circulaire bouwprojecten en experimentele innovaties waarmee de provincie klimaatverandering een halt toeroept. Wil jij deze Utrechtse koplopers ontmoeten, wil je een stand bemannen of een grotere rol spelen bij dit evenement? Neem dan contact op via info@elfwegentocht.nl.

Zonnebootraces

Vandaag en morgen zijn in Leeuwarden de zonnebootraces. Een superspektakel dat je niet mag missen. https://www.mooileeuwarden.nl/agenda/solar-sport-one-zonnebootrace

NHL-studenten presenteren elektrische motor

7 juli: Provincietour Drenthe & Solar Races Leeuwarden

Op fietsvakantie in eigen land!  Dat is de duurzame boodschap van provincie Drenthe vandaag.  Fietsprovincie Drenthe leent zich bij uitstek voor fietsvakanties. Met ruim 2.100 km aan fietspaden en mooie routes door het unieke Drentse landschap raak je niet snel uitgefietst. Ook wordt geïnvesteerd in heuse fietssnelwegen om de forens te verleiden om op de fiets naar het werk te reizen.

Provincie Drenthe komt vandaag met een heel peloton Op Fietse van Diever naar een gezellige fietsmarkt bij Staatsbosbeheer in Appelscha! Ook fietsen hier hele bijzondere fietsen mee.

Fiets jij ook mee?

De fietstocht verzamelt vanaf 10.30 uur in Diever en fietst in ongeveer 1,5 uur door prachtig natuurgebied naar Appelscha. Daar kan je heerlijk lunchen en over een fietsmarkt struinen. Of je kunt met de gratis pendelbus (of waterstof) naar de energiemarkt 5 km verderop in Oosterwolde. De ANWB heeft de prachtige route uitgestippeld en voorziet je ook van een mooie route voor de terugweg die je op eigen houtje kunt fietsen. In Diever zijn fietsen te huur en wij zorgen voor voldoende oplaadpunten in Appelscha.

Op 6 en 7 juli vind in Leeuwarden het Open Kampioenschap zonneboot varen plaats. Leerlingen van 14 tot 17 jaar hebben tijdens Solar Challenge-lessen zelf een boot op zonne-energie gebouwd. De beste boten van Nederlandse, Duitse en Engelse teams strijden met elkaar om de kampioenstitel. Lees meer over de Solar Challenge.

8 juli: Provincietour Friesland

Als alle provincies hun eigen Elfwegentocht-feestdag krijgen in Friesland, dan kan provincie Friesland zelf niet achterblijven! Vandaag toeren we langs de dorpen, bedrijven, scholen, particulieren of gemeenten die ons het meest hebben verrast tijdens de Elfwegentocht. Het wordt een estafette met verschillende fossielvrije vervoersmiddelen langs bijzondere Elfwegentocht projecten met de meeste deelnemers, het meeste enthousiasme of waar de meeste CO2 is bespaard. Vind jij dat jouw project daar bij hoort? Stuur dan een email naar info@elfwegentocht.nl

9 juli: Provincietour Flevoland met thema (tegen)wind

Vandaag komen onze buren uit Flevoland op bezoek.

In Flevoland weten ze wel raad met wind. Hoe je er energie uit haalt en er tegenin fietst. We hopen op een grote parade met veel lig-, roei- en andere bijzondere fietsen.

De tocht start bij het grootste windpark in Urk en eindigt in het Friese Lemmer.

In Lemmer vieren we met de plaatselijke basisschool een schone-school-pleinen feestje.

Fiets je mee?

10 juli: Provincietour Limburg

Limburg kiest de allerduurzaamste manier om te reizen, namelijk niet-reizen! Deze dag staat in het teken van thuiswerken, op afstand vergaderen én van afvalvermindering. Want op dat thema hebben we zowel in Limburg als in Friesland koplopers!

11 juli: Provincietour Gelderland: energiecoöperaties en deelauto’s

Gelderland staat in de top 3 met het aantal energie coöperaties, en dat is het resultaat van jarenlang provinciaal beleid om energiecoöperaties te ondersteunen via ‘communities of practice’ en financiële instrumenten. Zo herbergt Gelderland ook koplopers met nieuwe duurzame  mobiliteitsoplossingen.

Provincie Gelderland komt met Gelderse coöperaties en een stoet elektrische deelauto’s. Vooral dat laatste kan Friesland nog wat van leren, want e-deelauto’s zijn er nog nauwelijks. Energiecoöperatie Lochem vertelt een praktisch verhaal over autodelen. Maar de Friezen hebben de Gelderlanders ook wat te leren, namelijk hoe het het allergrootste coöperatieve zonneveld bouwt. EK Garyp vertelt en is samen met gemeente Tytsjerksteradiel de gastheer van de dag!

Het wordt een informatieve middag die je als energie coöperatie niet mag missen. En overweeg jij een deelauto, dan is dit te plek om daarover meer te horen.

Kom je ook? 

Je kunt meerijden met de stoet vanuit Gelderland, maar ook je aanmelden voor een late lunch en netwerk event vanaf 13.00 uur bij It Griene Nest in Garyp. We zien je daar graag, dus meld je aan en dan versturen wij een uitnodiging met de benodigde informatie en programma.

12 juli Provincietour Overijssel: de Elfvaarwegentocht

Niet alleen op de weg, maar ook op het water is het belangrijk dat we fossielvrij gaan reizen. Dat is de boodschap van provincie Overijssel. Op 12 juli zien we eerst hoe bijna heel Giethoorn elektrisch vaart. Daar is Overijssel terecht trots op!

In Ossenzijl gaat de stoet om 11.00 uur te water en haken roei- en zeilverenigingen aan, maar ook elektrische rondvaartboten en sloepen. Behalve de provincie vaart ook gemeente Steenwijkerland, Staatsbosbeheer en vele organisaties mee. De botenparade vaart naar het eiland Marchjepolle in Tsjukemar waar er een feestelijk ontvangst wordt georganiseerd met het Theaterspektakel Iepenloftspul.

Vaar je mee? Meld je dan hier aan!

Alle fossielvrije boten kunnen aanhaken bij de Elfvaarwegentocht!  Je kan er ook gelijk een driedaags uitje van maken door door te varen op de 13e naar Grou en mee te varen in de Elfwegentocht Parade op 14 juli. Meer weten of ben je op zoek naar leuke aanbiedingen? Kijk op elfwegentocht.nl/water

Symposium

Op 13 juli organiseert provincie Overijssel samen met Friesland en Zuid Holland het symposium ‘Emissieloos varen. Hoe te realiseren voor 2030’. Dit symposium vindt plaats op het eiland Marchjepollen in het Tsjukemar, een passende locatie. Interesse? Geef je op via https://elfwegentocht.nl/symposium/

13 juli: Zuid-Holland, wereldrecord laden en symposium duurzame scheepvaart

Een drukke dag vandaag in aanloop naar de grote Parade! Zuid Holland komt, er is een symposium over de scheepvaart en de Elfvaarwegentocht van Tsjukemar naar Grou.

Vandaag komt provincie Zuid Holland, met thema ‘Doen’. We zien in deze tour hoe heel Goeree-Overflakkee al in 2020 energie neutraal is. Ook zien we hoe Zuid Holland energie opwekt op en rondom autowegen. En niet te vergeten alle slimme duurzame voertuigen die worden gemaakt door Delftse studenten. Zuid Holland is één van de koplopers met elektrisch rijden. We vertrekken dan ook met een grote stoet elektrische auto’s naar Wolvega waar we een wereldrecord ‘meeste auto’s die tegelijkertijd laden’ gaan neerzetten. We hopen al deze auto’s in Friesland te houden, voor de Parade op de 14e. Wie wil er helpen een feest te organiseren en wie heeft er een bed over voor een Zuid Hollandse gast?

Symposium

De provincies Overijssel, Friesland en Zuid Holland slaan de handen ineen en organiseren vandaag op het eiland Marchjepollen in het Tsjukemar een symposium over de verduurzaming van de scheepvaart: ‘Emissieloos varen. Hoe te realiseren voor 2030’. Kijk hier voor meer informatie en het aanmeldformulier: www.elfwegentocht.nl/symposium

Een groot deel van de botenparade uit Overijssel vaart vandaag door van het Tsjukemar naar Grou zodat zij allemaal kunnen meevaren met de Elfwegentocht Parade op 14 juli bij Leeuwarden. Grou staat klaar voor een hartelijke ontvangst met muziek.  Meevaren? www.elfwegentocht.nl/wate

14 juli: Grootste Duurzame Parade Ooit & Eindfeest

De grote klapper: Elfwegentocht Parade

Vandaag maken we in Friesland wereldnieuws! Op 14 juli 2018 zetten we in Friesland drie wereldrecords neer. De grootste stoet elektrische auto’s, elektrische voertuigen en de grootste elektrische botenparade.

Maar het draait niet alleen om elektrische voer- en vaartuigen. Alle fossielvrije voertuigen zijn welkom! Van vrachtwagen op waterstof tot step. Iedereen kan meedoen: elektrische boten, bussen op waterstof, Tesla’s en Hesla’s, auto’s op blauwe diesel, bussen op groen gas, Segways, fietsen, scootmobiels, skelters en nog veel meer! Meld je nu aan via elfwegentocht.nl/parade

Globaal verloop van de dag:                                                         

  • De inschrijving en opstelling vindt plaats tussen 09.00 en 11.00 uur op de N31 tussen afslag Nijega en Garyp. Voor boten is dit in Grouw of in Warga. Je hoort twee dagen van te voren exact hoe laat en waar jij precies wordt verwacht om in te schrijven en op te stellen. Dat het tussen 9.00 en 11.00 is, is zeker!
  • Vanaf 11 uur begint de parade te rijden, steppen, rennen, fietsen en varen.
  • Tussen 13:00 uur en 14:00 uur zal de parade eindigen bij het WTC Expo.
  • 14.00 we vieren samen dat het wereldrecord is gehaald!

Pop-up markt

De parkeerplaats van het WTC wordt een grote pop-up markt. De ene vrachtwagen wordt een band met muziek, de andere deelt broodjes uit en de volgende wordt een informatiestand. Ook jij bent van harte welkom om je achterbak open te gooien en van jouw auto een winkel of infostand te maken. Hoe draag jij mee aan de markt?

Eten en drinken!

Wij houden van een plasticvrije parade en zorgen voor watertappunten langs de route en op de Pop up markt. Neem zelf een fles water mee en vul die hier en daar bij. Op de Pop-up markt worden broodjes en fruit uitgedeeld, maar neem vooral ook zelf wat te eten mee.

Vraag je vrienden, collega’s, familie

We hebben al veel aanmeldingen, maar nog geen wereldrecord! Vraag al je vrienden om mee te doen. We hopen vooral nog meer elektrische voertuigen, elektrische boten en bonte praalwagens om de parade op te leuken. De voorpagina van de New York Times is ons doel! Aanmelden kan via elfwegentocht.nl/parade

Visiebeeld duurzame parade