Peter van der Leij

“Binnen het openbaar vervoer bestaan nog verbeterpunten”

Peter van der Leij (61) uit Leeuwarden vindt duurzaamheid erg belangrijk. Op meerdere manieren toont hij zijn betrokkenheid bij dit onderwerp. “We hebben de laatste 60 jaar geprofiteerd van fossiele brandstoffen, nu moeten we ervoor zorgen dat de planeet ook klaar is voor volgende generaties.”

Peters aandacht voor dit thema komt ook naar voren in de omgang met de eigen woning. “Twee jaar terug is ons huis volledig geïsoleerd. Ook hebben we zonnepanelen geplaatst en wil ik ons huis over een aantal jaar van het gas af.”

Nieuwe auto
Peter bezit al geruime tijd een benzineauto, maar kijkt naar andere opties op dit gebied. “Wij hebben een Mazda Demio, een auto van zo’n 14 jaar oud. Ik gebruik hem heel weinig, maar uit pure luxe staat hij voor de deur. Momenteel oriënteren we ons op een volgende auto; de kans is groot dat het een elektrische of hybride variant wordt. Bijna elke autofabrikant ter wereld zet momenteel in op elektrisch, dus ik verwacht dat die prijzen binnen een aantal jaar naar beneden gaan.”

Elfwegentocht 2018
Van 1 t/m 14 juli 2018 reist heel Fryslân fossielvrij tijdens de Elfwegentocht. Peter vindt het positief dat op deze manier aandacht aan duurzaam vervoer wordt gegeven. Wel ziet hij nog verbeterpunten in aanloop naar juli 2018. “Er is een groep mensen die mee kan doen aan de Elfwegentocht, maar er is ook een gedeelte dat deze optie niet heeft. Binnen het OV valt nog genoeg te verbeteren. Mijn directe collega woont bijvoorbeeld in Steenwijk; we beginnen ’s morgens om 6.30 uur en stoppen om 23.30 uur. Met de trein van Steenwijk naar Leeuwarden komen, lukt nog wel. Als hij vervolgens naar een specifieke straat wilt, wordt het al lastiger. Er moeten meer mogelijkheden komen om efficiënt met het OV te reizen”, besluit Peter.

Peter van der Leij

                                                               Peter van der Leij