Te land

Het meeste vervoer in Friesland gaat over land, en de grootste winst voor het klimaat valt te behalen door benzine en dieselauto’s aan te kant te zetten en in te ruilen voor fiets, OV of elektrisch verkeer. De hele Mienskip reist over land, en iedereen kan hier een steentje bijdragen!

Ter zee

Friesland is een provincie met veel water! Grote vrachtschepen en veel boten gebruiken fossiele brandstoffen en kunnen schoner. Reizen over het water heeft dus onze aandacht! Op de Elfwegentocht Parade op 14 juli zijn alle fossielvrije boten, kano’s, suppers, roeiers en zwemmers welkom! Maar er is meer: er is de Elfvaarwegentocht: een fossielvrije tocht over het water, startend in Giethoorn, Overijssel op 12 juli, langs het Tjeukemeer en Iepenloftspul Theaterspektakel, via Grou op de 13e en eindigend bij de Parade op 14 juli. Vaar je mee?

In de lucht

De luchtvaart is een grote vervuiler en fossielvrij vliegen staat nog in de kinderschoenen. Gelukkig wordt er in Friesland weinig gevlogen, maar toch heeft ook vervoer in de lucht onze aandacht! Positieve aandacht bijvoorbeeld voor pakketbezorging met drones, of het verminderen van vluchten op de vliegbasis Leeuwarden. Bij dat laatste kregen we hulp: Groenlinks Kamerlid Isabelle Diks stelde voor dat de vliegbasis in Leeuwarden 2 weken lang niet vliegt tijdens de Elfwegentocht en de hele Tweede Kamer stemde in!

visiebeeld parade