Start Elfwegentocht met intocht 20 elektrische BMWi3’s

Terwijl in Brabant staatsecretaris Stientje van Veldhoven het startschot geeft voor de Elfwegentocht met de eerste provincietour, barst het festijn in Friesland los met een intocht van 20 elektrische BMWi3’s over de Afsluitdijk. Deze worden door BMW Nederland gratis aangeboden als deelauto’s aan 20 bedrijven, organisaties, gemeenten en energiecoöperaties. De Elfwegentocht-organisatie zet van 1 tot 14 juli sterk in op elektrische deelauto’s omdat deze de CO2-uitstoot sterk kunnen inperken en uiteindelijk kunnen zorgen voor meer groen op straat. De Elfwegentocht vond hierin goede partners in BMW en Buurauto. Dankzij hen kunnen maar liefst 24 organisaties tijdens de Elfwegentocht gebruik maken van een elektrische deelauto.

Pers is vandaag op diverse momenten van harte welkom om de start van de Elfwegentocht met ons mee te maken. Zie onderaan dit bericht.

De Elfwegentocht
Het is het eerste project ter wereld waarbij een gehele provincie probeert fossielvrij te reizen. Van 1 t/m 14 juli stappen burgers, gemeenten, grote en kleine bedrijven massaal over op fossielvrije brandstoffen zoals milieuvriendelijke blauwe diesel of groengas of elektrische aandrijving. Anderen pakken de fiets of het openbaar vervoer, dat tijdens deze twee weken bijna volledig fossielvrij rijdt. Zo laat Fryslân zien dat fossielvrij reizen nu al op grote schaal mogelijk is. Alle provincies komen met fossielvrije parades op bezoek in Fryslân en de twee weken worden afgesloten met vier duurzame wereldrecords op 13 en 14 juli. Het worden twee weken feest! De Elfwegentocht is onderdeel van het Culturele Hoofdstad-project Fossielvrij Friesland.

BMW en elektrisch
“BMW levert graag deze bijdrage aan de Elfwegentocht. Dit initiatief is de grootste bewustwordingscampagne voor elektrisch rijden en deelmobiliteit ooit in Nederland georganiseerd en een goede aftrap om de transitie naar een duurzame toekomst versneld vorm te geven”, licht Marc Bras, Manager BMW i, toe. “Elektrisch rijden heeft de toekomst, en ook autodelen is een belangrijke pijler voor ons, bij voorkeur in combinatie met elkaar. Auto’s staan in de praktijk 92% van de tijd geparkeerd. Door auto’s te delen, bespaar je aanzienlijk in kosten terwijl je wel over mobiliteit kunt beschikken. Zo worden auto’s efficiënter ingezet én heb je minder parkeerplaatsen nodig, dus meer ruimte voor groen. Overal in Nederland zien we deelauto-initiatieven ontstaan. Het werkt heel makkelijk: via een app reserveer je een auto, open je de auto én reken je af. Wij wensen de vele deelnemers aan de Elfwegentocht heel veel 100% elektrisch rijplezier de komende weken.”

Buurauto
Buurauto is een snelgroeiend elektrisch deelauto-initiatief waarbij je een auto deelt met bekenden. Buurauto laat sinds 7 mei drie elektrische Nissan Leaf’s en BMW i3’s rouleren door Friesland zodat verschillende groepen mensen er kennis mee kunnen maken. De organisaties of coöperaties die de Buurauto het beste hebben ingezet, mogen er ook tijdens de Elfwegentocht gebruik van maken.

24 organisaties gaan twee weken autodelen
De volgende 24 bedrijven en organisaties gaan een elektrische auto delen tijdens de Elfwegentocht. Stuk voor stuk zorgen zij ervoor dat zo veel mogelijk Friezen kennismaken met elektrisch rijden en autodelen. De hoop en verwachting van de Elfwegentocht is, dat deelauto’s niet meer uit het Friese straatbeeld zijn weg te denken na 14 juli.
· De Elfwegentocht – BMWi3, Opel Ampera-e, DAF, Leffert, LEF
· De Mannen van Staal, Leeuwarden – BMWi3
· De Nieuwe Afsluitdijk, Kornwerderzand – BMWi3
· De Wereldgasten, Elfwegentocht filmteam – BMWi3
· Dokkumer Vlaggencentrale, Dokkum – BMWi3
· Duurzaam Koudum – BMWi3
· Energiecoöperatie Aldeboarn – Buurauto
· Energiecoöperatie De Eendracht, Oosterwolde -BMWi3, Buurauto
· Energiecoöperatie de Toekomst, Steggerda – BMWi3
· Energiecoöperatie Gaasterland – BMWi3
· Energiecoöperatie Garyp – BMWi3
· Energiecoöperatie Trynergy & Auto Olijnsma – BMWi3
· Energiecoöperatie Wommels – BMWi3
· Flightlevel, Tjerk van Dijk, Drachten – BMWi3
· Friese Milieufederatie & Buurkracht – BMWi3, Buurauto
· Gemeente DDFK – BMWi3
· Gemeente Terschelling – BMWi3
· Huisartenspraktijk de Tsjasker in Witmarsum – BMWi3
· It Hasker Pompke, Oudehaske` – BMWi3
· Merk Fryslân, Leeuwarden – BMWi3
· Rabobank – BMWi3
· Veiligheidsregio Fryslân – BMWi3

Deelvloot en e-deelfietsen
Het Elfwegentocht-team heeft ook een eigen BMWi3 in bruikleen. Daarnaast deelt het team een truck van DAF (op blauwe diesel), sinds enkele maanden een Opel Ampera-e dankzij Opel Nederland, een Leffert van Frisian Motors, een LEF van ditisgeenfiets.nl en 3 elektrische bakfietsen van Urban Arrow. Tsjeard Hofstra, projectleider: “Zonder onze vloot en al deze bedrijven die al maanden geleden in ons project investeerden, zou het ons nooit gelukt zijn om de Elfwegentocht te realiseren”.

Zondag 1 juli deelt het parkmanagement van industrieterrein de Zwette ook 10 elektrische deelfietsen uit aan tien verschillende bedrijven op het industrieterrein om hen te helpen bij de Elfwegentocht.

———————————————————————————————————————————————————————

Pers zondag van harte welkom bij:

Vanaf 09.30 uur, op parkeerterrein van het Wadden Center op de Afsluitdijk.
Hier arriveert om 10 uur de stoet met 20 BMWi3’s om het overstappunt te openen. Het overstappunt zal twee weken worden georganiseerd door De Nieuwe Afsluitdijk.
Vanaf 10:30 uur: De Fabriek, James Wattstraat 4, Leeuwarden.
Hier worden om 11 uur bij een feestelijke bijeenkomst de 20 BMW’s en 10 elektrische deelfietsen uitgedeeld.
12.00 uur: opening van It Hasker Pompke in Oudehaske.
14.00 uur: aankomst van provincie Brabant op het sportplein van het Abe Lenstra stadium in Heerenveen. Hier worden de Buurauto’s verdeeld.

Aanmelden graag via Hanneke van Ormondt, 0645756529, hanneke@elfwegentocht.nl