Jacques Malschaert zet duurzame stappen

Duurzaamheid moet hoger op de agenda, vindt de in Leeuwarden woonachtige Jacques Malschaert. “Je kunt praten over thema’s als economie en vluchtelingenproblematiek, maar als we er over 100 jaar niet fatsoenlijk bij zitten, valt er weinig meer te bespreken.”

Jacques (62) woont sinds anderhalf jaar in hartje Leeuwarden. Kort daarvoor schafte hij zijn eerste elektrische auto aan, een BMW i3. “Ik wilde duurzame stappen zetten. Als je eenmaal grootvader bent geworden, denk je dieper over dingen na. Door deze auto rijd ik veel langzamer, ik kom nauwelijks boven de 110 km p/u uit. Je levensstijl wordt anders op het moment dat je voor duurzaamheid kiest. Mijn blik op vervoer is ook anders geworden. Als ik nu naar de Randstad ga, pak ik bijvoorbeeld veel vaker de trein. Het bevalt me prima, het geeft me een vrijer en relaxter leven.”

Zonnepanelen
Niet alleen op vervoersgebied draagt Jacques bij aan een duurzamer wereld. Ook met zijn woning probeert hij het goede voorbeeld te geven. “In ons hofje, wat uit zo’n 21 huizen bestaat, hebben 6 daarvan al zonnepanelen liggen. Zelf heb ik 12 zonnepanelen. Dat is ook nog eens ideaal voor mijn elektrische auto; die laad ik gewoon op via de panelen. Daarnaast wil ik aan het eind van het jaar geen gas meer gebruiken.”

Elfwegentocht
Een duurzaam onderwerp dat ook de belangstelling van Jacques heeft, is de Elfwegentocht, wanneer heel Fryslân van 1 t/m 14 juli 2018 zonder fossiele brandstoffen reist. “Tijdens een presentatie van Bouwe de Boer (projectleider Freonen fan Fossylfrij Fryslân, red.) werd ik enthousiast over dit project. Het genereert veel bekendheid voor duurzaam vervoer. Het gaat niet alleen om elektrische auto’s, maar om het op gang brengen van een duurzaamheidsbeweging. Of elektrisch vervoer op dit moment al ideaal is? Nee, maar als je wacht tot het perfect is, gebeurt er niets. Juist deze tussenstappen moet je ook nemen. Wat mij betreft komt er ieder jaar een Elfwegentocht!”

                                                               Jacques Malschaert