Sticker It giet oan Elfwegentocht

Aftermovie E-Rally Drachten 8 juli

Promo E-Rally Drachten 8 Juli

Deze video is mede mogelijk gemaakt door: Tjerk van Dijk (FlightLevel.eu) Piloot & Organisator, Homme Jonkman (Flightlevel.eu) Organisator, Niels Dam (JetFlix TV) Camera’s en Edit, Jaap de Vries (DZyzzion B.V.) Beelden E-Rally& Foto Music “Clouds” by Joakim Karud

Belevingsvlucht

Afgelopen zondag vond op vliegveld Drachten een belevingsvlucht plaats, bedoeld om de aanwezigen op het vliegveld en mensen in de (wijde)omgeving van Drachten het verschil in geluid te laten ervaren van een:
* Cessna 172, 4-persoons toestel met brandstofmotor (maximum startgewicht van ca.1000 kg)
* Tecnam P92, 2-persoons toestel met brandstofmotor (maximum startgewicht van ca. 450 kg)
* Pipistrel Alpha Elektro, 2-persoons toestel met elektromotor met vermogen vergelijkbaar met het MLA vliegtuig (maximum startgewicht ca. 550kg)
De vliegtuigen startten 2 minuten na elkaar en vlogen dezelfde route: via het centrum van Drachten, het Buitenstvallaat, Beetsterzwaag, weer over het vliegveld naar Surhuisterveen om vervolgens via Rottevalle terug te keren naar het vliegveld. Na een ’low-pass’ landden de drie vliegtuigen weer op het vliegveld.
De route werd gevlogen op een hoogte van 1000 ft (ca. 300m) en met een snelheid van 80 kts (ca. 150 km/uur).

Tijdens de belevingsvlucht is op verschillende momenten het geluid gemeten door ingenieurs- en adviesbureau DGMR. De eerste resultaten laten zien dat het elektrisch vliegtuig ca. 10x stiller is dan de Tecnam en maar liefst 15x stiller dan de Cessna.

Event (incl. eRally)

Op vliegveld Drachten verzamelde zich afgelopen zondag een bonte schakering aan elektrische voertuigen, waaronder het topmodel van de Tesla model S en de indrukwekkende elektrische motoren van Electric Motorcycles Groningen. Op de start- en landingsbaan werden demo’s verzorgd en konden bezoekers zelf de bizarre versnelling ervaren van een Tesla Model S P100D. Ook een rit in een Tesla Roadster behoorde tot de mogelijkheden. In een onderlinge confrontatie wist de elektrische motor beide Tesla’s achter zich te houden.
Verder waren ook een elektrische crossmotor en de solar powerboat van het New Nexus Solar Racing Team te bewonderen.
De (mid)dag werd geopend met een vlucht van de Pipistrel Alpha Elektro van iFly, het op dit moment enige elektrische vliegtuig in Nederland. Het op vliegveld Drachten gevestigde FlightLevel gaat vanaf 2019 vlieglessen aanbieden in dit elektrische toestel.

Onderdeel van het programma was een eRally met de elektrische voertuigen. De door Business Rally Events uitgezette route bleek een aantal leuke en uitdagende opdrachten voor de deelnemers in petto te hebben. Vier winnaars van de eRally vlogen mee in de vliegtuigen in de belevingsvlucht.