Trudie Timmerman

“Duurzaamheid is iets waarvoor we moeten staan”

Trudie Timmerman uit Leeuwarden is eigenaar van LED Factory. Deze onderneming ontwikkelt en produceert LED-applicaties voor meerdere sectoren. Op deze manier draagt het bedrijf bij aan een verduurzaming van de wereld. Een missie die eigenaar Trudie graag uitdraagt.

Het Friese bedrijf wil de mogelijkheden van LED-technologie toegankelijk maken voor een breed publiek. Ziekenhuizen, pluimveebedrijven, gemeenten en bedrijven behoren onder meer tot het klantenbestand van LED Factory. Het bedrijf adviseert, bedenkt en produceert. “Laat ik een voorbeeld geven van een kantoorpand”, zegt Trudie. “Wij zorgen in dat geval dat de lichtkleur wordt afgestemd op het moment van de dag. Afhankelijk van de behoefte kunnen de lampen feller of zachter branden. Hierdoor voelen mensen zich happier in hun omgeving.”

Initiatieven
LED Factory is aangesloten bij meerdere duurzame initiatieven. Zo is het bedrijf lid van Cleantech Fryslan, een stichting die de ontwikkeling van schone energie in Fryslân wil versnellen. Ook Circulair Fryslân en de Freonen fan Fossylfrij Fryslan horen tot de partners van de Leeuwarder onderneming. Het grootste Freonen-project, tevens onderdeel van Leeuwarden-Fryslân 2018, roept meteen ook het meeste enthousiasme op bij Trudie: de Elfwegentocht, waarbij zoveel mogelijk mensen in Fryslân van 1 t/m 14 juli 2018 zonder fossiele brandstoffen gaan reizen. “Geniaal!”, zegt ze. “Ik vind dat project helemaal fantastisch. We moeten het een beetje in de WK-sfeer zien; de eerste dag kijkt iedereen nog een beetje om zich heen maar doen de koploperbedrijven al mee, de tweede dag doen ook de schoolkinderen mee en vervolgens worden ook de ouders gestimuleerd om mee te doen. Zo groeit het en naarmate de twee weken vorderen, is heel Fryslân vrij van fossiele brandstoffen. Iedereen gaat gewoon meedoen!”

Duurzaamheid
Als bedrijf duurzaam omgaan met de omgeving kan op meerdere manieren. De bedrijfsprocessen kunnen aangepast worden, het pand, maar ook de mobiliteit. Trudie en haar collega’s proberen op alle terreinen groen bezig te zijn. “Bijna iedereen bij LED Factory komt op de fiets”, vertelt ze. “Voor langere afstanden gebruiken we groengasauto’s of e-bikes. Over twee maanden liggen er waarschijnlijk zonnepanelen op ons dak, is ons pand energieneutraal en beschikken we over een geheel duurzaam wagenpark.”

De onderneemster laat zich in haar duurzame ambities niet alleen door zakelijke, maar ook persoonlijke idealen leiden. “Ik heb vier kinderen, daar moet straks wel een wereld voor over zijn. Ik reis veel, kom zo op veel plaatsen en zie dat er slechte dingen gebeuren op milieugebied. Dan kunnen we allemaal onze kop in het zand steken, maar ik vind dat je dan zelf in actie moet komen. Duurzaamheid is iets waarvoor we moeten staan, dát is mijn persoonlijke motivatie”, aldus Trudie.

(Tekst: Richard Tjalsma)

LED Factory

Het magazijn van LED Factory