ANWB Elfwegentocht

ANWB doet mee met Elfwegentocht

Elektrische testdagen op 9 en 10 juni in Drachten en Leeuwarden

De ANWB haakt aan bij de Elfwegentocht, het plan van Friesland om twee weken lang fossielvrij te gaan reizen in juli om klimaatverandering tegen te gaan. Zo organiseren de Elfwegentocht en de ANWB gezamenlijk twee elektrische testritdagen op 9 en 10 juni in Friesland waar alle Friezen kennis kunnen maken met elektrisch rijden op de auto en fiets. Daarnaast houdt de ANWB winkel in Leeuwarden een duurzaamheidsspreekuur op 13 juli en geeft de wegenwacht van 1-14 juli alle gestrande reizigers een gratis bandenspanningscheck. Ook neemt de ANWB ook deel aan verschillende Elfwegentochtparades en de slotparade op 14 juli met een waterstofauto, elektrische auto en een E-bike van de Wegenwacht. Zo helpt de ANWB vereniging haar 4,4 miljoen leden tijdens de Elfwegentocht en daarbuiten bij het zoeken naar duurzame vormen van mobiliteit en vrije tijdsbesteding.

Proefrijden in elektrische auto’s
Op 9 en 10 juni houdt de ANWB, in samenwerking met de Elfwegentocht, elektrische testdagen waar alle Friese ANWB leden worden uitgenodigd om een proefrit te maken in een elektrische auto en duurzaam reisadvies te ontvangen. Op zaterdag 9 juni is men van 10.00 tot 17.00 uur welkom in Drachten bij het gemeentehuis en op zondag 10 juni in Leeuwarden op het Wilhelminaplein. Vanaf eind mei volgt meer info en een inschrijfformulier op www.elfwegentocht.nl/anwb. Op vrijdag 13 juli, tijdens de Elfwegentocht, houdt de ANWB-winkel in Leeuwarden een ‘duurzaamheidsspreekuur’. Gedurende de dag krijgen leden een gratis accucheck van hun e-bike en bezoekers ontvangen van experts duurzaamheidstips voor hun auto.

Wegenwacht Friesland
Van 1-14 juli, de periode van de Elfwegentocht, geeft de Wegenwacht Friesland gestrande reizigers in Friesland een gratis bandenspanningscheck en geeft de wegenwacht tips hoe duurzamer te gaan rijden. De Wegenwacht haalt de waterstofauto en een elektrische fiets naar Friesland. De elektrische fiets rijdt normaliter in de grote steden in de Randstad en wordt tijdens de Elfwegentocht ingezet in Leeuwarden en fietst mee tijdens de Elfwegen-fietstocht op zaterdag 7 juli vanuit Drenthe. De waterstofauto die gewoonlijk bij Rotterdam wordt ingezet rijdt mee tijdens de waterstofparade op maandag 2 juli vanuit Groningen. Beide voertuigen doen ook mee aan de grote Elfwegentochtparade op zaterdag 14 juli.

De Elfwegentocht
Van 1-14 juli reist heel Friesland fossielvrij om klimaatverandering tegen te gaan. De Friezen willen de opwarming tegengaan en de Elfstedentocht behouden, vandaar de Elfwegentocht. Het worden twee weken feest zonder een druppel liter of benzine. De twee weken worden afgesloten met een grote duurzame parade waar drie wereldrecordpogingen worden gedaan: grootste stoet elektrische auto’s, grootste stoet elektrische voertuigen en grootste elektrische botenparade. Maar daarnaast zijn bij deze bonte optocht alle fossielvrije voertuigen welkom: ook fietsers, skaters, steppers, kano’s, roeiboten, Trefecta’s, Segway’s, groengas en blauwe dieselauto’s mogen meerijden.

ANWB over de Elfwegentocht:
ANWB: “Duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid zijn voor de ANWB belangrijke uitgangspunten. Als grootste vereniging van Nederland willen we onze 4,4 miljoen leden de komende jaren helpen bij het zoeken naar duurzame vormen van mobiliteit en vrijetijdsbesteding. Tijdens de Elfwegentocht laat de ANWB aan haar leden zien hoe de organisatie zich inzet voor duurzame mobiliteit”.