MAX Mobiel

MAX Mobiliteit: duurzaam en sociaal

Het Friese bedrijf MAX Mobiliteit combineert sociale betrokkenheid met aandacht voor het milieu. De elektrische MAX Mobiel vervoert mensen die slecht ter been zijn op duurzame wijze.

“Ons bedrijf is op twee manieren groen: wij produceren redelijk duurzaam en stellen elektrische autootjes ter beschikking”, vertelt Thom Schipper. “Duurzaamheid is echter meer dan alleen uitstoot, het is ook het sociale aspect. Ouderen zitten vaak binnen en komen er niet meer uit; met de MAX Mobiel krijgen ze hun vrijheid weer terug en kunnen ze weer naar de winkel, kapper of andere locaties.”

De MAX Mobiel wordt bijvoorbeeld ter beschikking gesteld aan woonzorgcentra of andere locaties waar mensen hulpbehoevend zijn. Organisaties die belangstelling hebben voor het elektrische voertuigje, hoeven enkel een vrijwilliger te leveren die als bestuurder kan dienen. “Voor het gebruik geven we een training, zodat vrijwilligers de regels leren kennen. Na afloop hiervan krijgen ze een mooi certificaat en mogen ze de MAX Mobiel besturen.”

Elektrisch
Het elektrische voertuig is ideaal voor korte ritjes, vindt Thom. “Bij stadsverkeer is de actieradius zo’n 40 kilometer, ervan uitgaande dat de auto 45 km/pu rijdt. Bij rijden buiten de bebouwde kom – en een iets lagere snelheid – kan de MAX Mobiel 60 kilometer afleggen. Het voertuig mag op veel plekken komen, zoals het fietspad, de weg en de stoep. In theorie mag je zelfs het winkelcentrum binnenrijden, maar dat raden we af”,  lacht hij. “Alleen op de snelweg en wegen waar bromfietsen niet toegestaan zijn, is de MAX Mobiel niet welkom. Het frame van de auto wordt overigens gemaakt door Mannen van Staal, een van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân.”

Elfwegentocht
Elektrische voertuigen als de MAX Mobiel komen goed van pas tijdens de Elfwegentocht, wanneer heel Friesland van 1 t/m 14 juli 2018 fossielvrij reist.Wij doen mee!” zegt Thom daarover. “Het is een mooie manier om aandacht te vragen voor fossielvrije reisalternatieven. Voor de Elfwegentocht hebben wij een vloot van MAX Mobielen toegezegd. Het mooiste zou zijn om mensen mee te laten rijden die wat ouder en slecht ter been zijn. Laten we dat organiseren: mensen die nu een beetje buiten de boot vallen, toch mee laten doen!”