Grieneko Ronald van Giessen

“De mienskip is rijp voor de Elfwegentocht”

Ronald van Giessen is bestuurslid van Ús Koöperaasje, een koepelcoöperatie voor meer dan 40 Friese energie-initiatieven. Door de oprichting van lokale energiecoöperaties te stimuleren en hen met advies bij te staan, hoopt Ús Koöperaasje de provincie Friesland te verduurzamen.

“Ik vind het belangrijk dat wij als burgers invloed houden op de duurzame energietransitie en niet zoals vroeger afhankelijk worden van grote multinationals, waar winsten elders verdwijnen en die andere doelstellingen hebben dan burgers”, vertelt Ronald, die ook actief is als voorzitter van energiecoöperatie Grieneko in Baard en omstreken. “Met Ús Koöperaasje proberen we dit te realiseren.”

Duurzaam vervoer
Ronald volgt, naast de energiekwestie, ook duurzame mobiliteit met belangstelling. “Sinds kort staat in mijn woonplaats Baard een oplaadpaal voor elektrische auto’s. Handig, want zelf heb ik een Renault Zoë. Maar het brengt anderen ook op een idee: misschien is elektrisch ook voor mij een mogelijkheid.” Om elektrisch rijden inderdaad beschikbaar te maken voor een breder publiek, moet er volgens Ronald nog wel wat gebeuren. “Je moet er grote afstanden mee kunnen afleggen; op het platteland zijn de afstanden veel groter door het gebrek aan stadsverkeer. Het is essentieel dat er accu’s komen waarmee je 300 tot 400 kilometer kunt rijden. En in elk Fries dorp een oplaadpaal met groene, lokaal opgewekte energie: Mienskipsenergie voor onderweg!”

Elfwegentocht 2018
Een initiatief waarbij duurzaam vervoer in de schijnwerpers staat, is de Elfwegentocht. Van 1 tot en met 14 juli 2018 reizen alle mensen in Fryslân dan fossielvrij. Een goed idee, volgens het bestuurslid. “Hierdoor gaan mensen nadenken over mobiliteit, wat op dit moment onvoldoende het geval is. Het OV is dan een aandachtspunt, in de dorpen is dit niet altijd goed beschikbaar.”

Ronald heeft misschien een oplossing. “Je kunt iets via internet organiseren waarbij mensen met een elektrische auto naar het station heen en weer gereden worden. Of we kunnen met onze coöperatie, zoals ze ook in Wommels doen, een elektrisch busje inzetten waarmee mensen naar de dichtstbijzijnde supermarkt worden gebracht.”

Het bestuurslid verwacht tot slot dat een initiatief als de Elfwegentocht meer kans heeft op succes in Friesland dan elders in het land. “Er is veel steun, dat merk je aan alle coöperaties en de vele vrijwilligers die actief zijn op dit gebied. De mienskip is er rijp voor.”

Ús Koöperaasje is een van de Freonen fan Fossylfrij Frsylân. Kijk hier meer informatie over de organisatie.

Tekst: Richard Tjalsma

Grieneko Ronald van Giessen

                                                                     Ronald van Giessen