an Terlouw fotograaf Joelle Rademakers

GroenLeven adopteert Akkrum

GroenLeven helpt Akkrum met elektrische trein, Jan Terlouw verkent vandaag de treinroute

GroenLeven, marktleider in het ontwikkelen van zonneparken en grootschalige zonnedaken, gaat inwoners van Akkrum helpen met fossielvrij reizen tijdens de Elfwegentocht. Een elektrische trein maakt dagelijkse ritten in de ochtend, middag en einde van de middag om forenzen en schoolkinderen naar het station en school te brengen. In het weekend gaat de trein langs de sportvelden. Forenzen die in Drachten of Sneek werken kunnen zich inschrijven voor de gratis Tesla taxi. Vandaag maakten inwoners van Akkrum kennis met het project en sloot Jan Terlouw zich aan. Hij verkende vandaag de treinroute samen met GroenLeven directeur Sytse Bouwer, Bouwe de Boer en de Elfwegentocht organisatie.

Elektrische trein
Van 2 – 13 juli rijdt er 3 keer per dag een elektrische trein door Akkrum. Deze haalt ‘s ochtends forenzen op en zet deze af op het station vanwaar de reis kan worden voortgezet met de trein naar Heerenveen of Leeuwarden. Ook worden kinderen opgehaald en op school afgezet. In het weekend zal de trein langs de sportvelden gaan.

Tesla taxi
Forenzen die in Sneek of Drachten werken kunnen zich inschrijven voor de gratis Tesla taxi die GroenLeven inzet. De Tesla taxi maakt om 7:00 een rit van Akkrum richting Sneek en om 8.00 naar Drachten. Om respectievelijk 16.30 en 17.30 uur kunnen de werkende mensen weer een rit terugkrijgen naar huis.

Golf GTE & elektrische fietsen Friesland Lease
Huisartsenpraktijk Akkrum maakt tijdens de Elfwegentocht gebruik van een GroenLeven Volkswagen GTE. Zo kunnen zijn hun huisbezoeken binnen Akkrum elektrisch en fossielvrij afleggen. Daarnaast stelt Friesland Lease in samenwerking met GroenLeven drie elektrische fietsen beschikbaar voor de inwoners van Akkrum.

Reuzedei pilot
Op 12 mei, tijdens het duurzame Reuzedei evenement, zal de treinroute voor het eerst worden verkend door Jan Terlouw, Sytse Bouwer van GroenLeven en Bouwe de Boer. De Elfwegentocht organisatie en GroenLeven slaan vandaag de handen ineen om zoveel mogelijk Akkrumers te informeren hoe zij van 1-14 juli fossielvrij kunnen reizen. Sytse Bouwer krijgt ook een onderdeel in het jaarlijkse Reuzedei programma in de kerk, om 11.30 uur. Vrijwilligers uit Akkrum die graag de Tesla Taxi of e-trein willen besturen kunnen zich melden bij GroenLeven: www.groenleven.nl/akkrum. Via deze site worden de inwoners van Akkrum ook verder op de hoogte gehouden van alles omtrent de e-trein, de mogelijkheden voor de Tesla taxi en het laatste nieuws.

Elfwegentocht
Van 1-14 juli reist heel Friesland fossielvrij om klimaatverandering tegen te gaan. De Elfwegentocht vindt het plan van GroenLeven geweldig: “De kinderen zullen staan te springen om niet met de auto maar met de e-trein naar school te gaan en wie wil er nou geen gratis Tesla ritje! Zo gaat GroenLeven samen met Akkrum heel veel CO2 besparen tijdens de Elfwegentocht!”

Overige duurzame activiteiten GroenLeven
Naast dat GroenLeven Akkrum adopteert kunnen alle deelnemers van de Elfwegentocht tussen 2 en 13 juli (met uitzondering van het weekend) hun elektrische auto’s gratis opladen bij het kantoor van GroenLeven in Heerenveen (adres: De Ynfeart 7-400). Er kan gratis gebruik gemaakt worden wifi zodat er tijdens het laden gewoon doorgewerkt kan worden. Ook participeert GroenLeven in de Elfwegentocht Parade om een wereldrecord neer te zetten: de grootste parade van duurzame voertuigen ooit!

an Terlouw fotograaf Joelle Rademakers
Jan Terlouw (fotograaf: Joëlle Rademakers)