Frans Kloosterman

“De Elfwegentocht past geweldig in onze filosofie”

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp in het leven van Frans Kloosterman, wethouder in Weststellingwerf. Als bestuurder probeert hij duurzame ontwikkelingen te stimuleren.

“We hebben de aarde niet alleen voor onszelf, maar ook om goed te bewaren voor onze kinderen en kleinkinderen”, zegt Kloosterman, die onder meer Klimaat en Duurzaamheid in zijn portefeuille heeft. “Daarom maak ik me binnen onze gemeente sterk voor het gebruik van zonne-energie en de aanschaf van elektrische auto’s. Bovendien zijn we Fair Trade-gemeente. Duurzaamheid is voor mij gewoon heel belangrijk. Ik zeg ook vaak: als we goed zijn voor de aarde, is de aarde ook goed voor ons.”

Overstapplek
Op dinsdag 10 oktober 2017 werd in Wolvega (afrit 8 op A32) de eerste overstapplek van de Elfwegentocht gepresenteerd. Hier kunnen mensen van 1 t/m 14 juli 2018 overstappen van vies op schoon vervoer. “Daar zijn we erg trots op”, vertelt de wethouder. “Wij zijn de toegang tot Friesland en dat in Weststellingwerf zo’n duurzame plek is gekomen, past geweldig binnen onze filosofie. Met dit project laat je namelijk zien dat mensen niet afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Een andere manier van denken en doen is nodig én goed mogelijk.”

Vervoer
Tijdens de Elfwegentocht kunnen mensen kennismaken met allerlei duurzame vervoersalternatieven: elektrisch, blauwe diesel, groengas, OV, de fiets; alles wat geen fossiele brandstoffen verbruikt. “Het is goed dat mensen op een laagdrempelige manier kunnen ervaren hoe dit vervoer bevalt. Op dit moment wordt schoon reizen in een te kleine wereld beleefd. We hebben met z’n allen de verplichting die wereld groter te maken.”

Zelf reist Kloosterman tijdens de Elfwegentocht waarschijnlijk met de fiets.  “Ik woon 23 kilometer van het werk, dus dat is mogelijk. Of ik maak gebruik van een duurzaam alternatief waarbij ik van en naar mijn werk wordt gebracht. Het is even goed plannen en voorbereiden, maar prima te doen. En als twee weken fossielvrij reizen lukt, waarom zou het dan niet langer kunnen?”

Gemeente Weststellingwerf is een van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân

Tekst: Richard Tjalsma

Frans Kloosterman
                                                                              Frans Kloosterman