Persuitnodiging: fossielvrije botenparade van Ossenzijl naar Tsjukemar

Provincie Overijssel reist met thema duurzaam varen naar Elfwegentocht

Om klimaatverandering tegen te gaan, reist de gehele provincie Friesland van 1 tot 14 juli fossielvrij: de Elfwegentocht! Iedere dag komt een andere provincie op bezoek met een stoet fossielvrije voer- of vaartuigen. Donderdag 12 juli is de beurt aan provincie Overijssel. De provincie vraagt aandacht voor duurzaam varen en komt met een bonte stoet aan duurzame boten. Van elektrisch aangedreven rondvaartboten tot het 150 jaar oude zeilschip Njord tot de hypermoderne Mien-skip. Om half 11 verzamelt de parade in Ossenzijl, vaart via de Driewegsluis en Echtenerbrug en eindigt op het onbewoonde eiland Marchjepolle in het Tsjukemar.

U bent van harte uitgenodigd op 12 juli:
09.00 – 09.30: Bestuurders van provincie en gemeente Steenwijkerland worden feestelijk onthaald bij cafe de Fanfare, Binnenpad 68 te Giethoorn. Hier horen we hoe Giethoorn de gehele dieselvloot verving voor elektrische boten.
10.30: de botenparade verzamelt bij Staatsbosbeheer, Hoogeweg 27 in Ossenzijl. We zien hier onder andere elektrische rondvaartboten en sloepen, de Vechtezomp, bijzondere roeiboten van 7 verschillende roeiverenigingen, nieuwe en oude zeilboten waaronder het Duurzaam Jacht Ya dat in twee jaar zonder een druppel benzine de wereld rondreisde en ruim 10 bijzondere oude zeilboten.
11.00: vertrek parade.
+/- 12.00: een feestelijk ontvangst bij de Driewegsluis door gemeente Weststellingwerf. Een solarboot haakt aan.
+/- 13.00: Parade komt door Echtenerbrug.
+/- 13.30: Parade komt aan op het eiland Marchjepolle.

Provincie Overijssel zet in op duurzaam varen
Fossielvrij reizen is op het water even belangrijk als op de weg! Zeker in natuurgebieden zoals de Wieden-Weerribben. En het kan en gebeurt al! Er zijn samen met gemeenten en ondernemers flinke stappen gezet richting elektrisch varen. Zo zijn alle huurboten in de provincie elektrisch aangedreven.
Ook voor de binnenvaart ziet Overijssel kansen. De provincie Overijssel heeft pilots gesubsidieerd voor het aanpassen van scheepsmotoren. De inzet van biobrandstoffen, waterstof-elektrisch en hybride oplossingen maakt het goederenvervoer per schip nog schoner en levert de schipper ook besparingen op qua brandstofverbruik. Duurzame mobiliteit levert een bijdrage aan een energie-neutrale provincie Overijssel in 2050, en is dus winst voor een aantrekkelijke leefomgeving en de economie.

De Elfwegentocht
Het is het eerste project ter wereld waarbij een gehele provincie probeert fossielvrij te reizen. Van 1 t/m 14 juli stappen burgers, gemeenten, grote en kleine bedrijven massaal over op fossielvrije brandstoffen zoals milieuvriendelijke blauwe diesel of groengas of elektrische aandrijving. Anderen pakken de fiets of het openbaar vervoer, dat tijdens deze twee weken bijna volledig fossielvrij rijdt. Zo laat Fryslân zien dat fossielvrij reizen nu al op grote schaal mogelijk is. Alle provincies komen met fossielvrije parades op bezoek in Fryslân en de twee weken worden afgesloten met vier duurzame wereldrecords op 13 en 14 juli. Het worden twee weken feest! De Elfwegentocht is onderdeel van het Culturele Hoofdstad-project Fossielvrij Friesland.

De boottocht vaart op de 13e door naar Grou en op 14 juli naar de grote Parade in Leeuwarden. Hier hoopt de Elfwegentocht drie duurzame records te verbreken: grootste stoet elektrische boten, auto’s en voertuigen.
Meer informatie: elfwegentocht.nl/water

Hierboven: Duurzaam Jacht Ya, de Miens-kip en de Vechtezomp.