Elfwegentocht dag 2 – 2 juli 2018 Groningen

Op 2 juli, de tweede dag van de Elfwegentocht, reisde de Provincie Groningen af naar Friesland om te laten zien hoe zij klimaatverandering een halt wil toeroepen. Het thema van Groningen: waterstof. Vandaag zien we de nieuwste toepassingen van deze brandstof.

Gedeputeerde Nienke Homan is gastvrouw en leidt de deelnemers aan de tour door zonnig Groningen. De provincie ziet zichzelf – ook in de toekomst – graag als dé energieprovincie van Nederland. Hier wordt veel hernieuwbare energie opgewekt en van windparken op zee geïmporteerd en deels omgezet in waterstof. De waterstof kan worden ingezet voor vergroening van de chemie, mobiliteit en balancering van ons energiesysteem. Groningen heeft natuurlijk een dubbele urgentie, naast de omschakeling naar een duurzame energievoorziening moet ook de aardgasproductie sterk worden verminderd vanwege de door de gaswinning veroorzaakte aardbevingen.

OMZETTEN IN NAAR EN GEBRUIK VAN WATERSTOF
Om te laten zien hoe Groningen daar aan werkt, reist de Groningen-tour langs voorbeelden van omzetting naar en ook het gebruik van waterstof. Vandaar een bezoek aan de Nuon Magnum centrale waar plannen zijn om over vijf jaar één van de drie units volledig op waterstof te laten draaien. Als dat lukt, zal het mogelijk zijn om de centrale in een later stadium als superbatterij van duurzame energie te laten fungeren.

OPSLAG ZONNE-ENERGIE
Datzelfde plan wordt uitgevoerd bij Zuidwending. Vandaag gaf gedeputeerde Nienke Homan samen met Gerard van Pijkeren van Gasunie het startsein voor de bouw van een elektrolyser. De energie van zo’n vijfduizend zonnepanelen kan daardoor worden omgezet in waterstof om zo de duurzame energie op te kunnen slaan. Dit principe van power-to-gas als ‘batterij’ is van groot belang bij de omslag naar steeds meer duurzame energie.

WATERSTOF TANKEN
Vervolgens is het van belang ook toepassingen te hebben voor waterstof en die zijn er. Vandaar het bezoek aan een tankstation voor waterstofbussen. Gemeente Groningen is koploper met waterstofwagens met een bus, veegwagen, twee bedrijfswagens en binnenkort een afvalwagen. De firma Holthausen gaf een demo tanken bij het waterstofstation, en hoogleraar Ad van Wijk benadrukte het belang van waterstof. Zowel de Wegenwacht als Rijkswaterstaat waren aanwezig met hun dienstwagens op waterstof en pleiten voor meer waterstoftankstations.

GASLOZE TOEKOMST
Dat we afscheid moeten nemen van het aardgas, hoef je de Groningers natuurlijk niet te vertellen. Bouwgroep Dijkstra Draisma is zo’n bedrijf dat hard werkt aan een gasloze toekomst. Toch ligt de grootste uitdaging volgens Dijkstra Draisma juist op het sociale vlak. In Dokkum vertelde Biense Dijkstra, directeur van Bouwgroep Dijkstra Draisma wat voor impact dit heeft. “Hoe halen we die miljoenen woningeigenaren over om over te stappen op andere energie? We moeten bewoners overtuigen met een passende aanpak, prestatiegarantie en financieringsconstructie die daarbij past. Dit kan niet op individueel niveau, maar zal wijk voor wijk moeten worden uitgerold’’ aldus Biense Dijkstra.

DOKKUM ALS SYMBOLISCH KEERPUNT
De Groningers eindigen bij het keerpunt van de Elfstedentocht in Dokkum. Vandaag werden de Friese en Groningse vlag gehesen om het keerpunt naar een fossielvrije samenleving te markeren.

Bekijk hieronder de video’s van de dag en op de NPO de Elfwegentocht-uitzending. Wat er nog meer in de media verscheen, ziet u hier. Speciaal voor de pers: meer beeldmateriaal is te vinden op elfwegentocht.nl/pers

Vandaag in een minuutje – Groningen

Tijdens dag 2 van de Elfwegentocht komt de provincie Groningen op bezoek met als thema waterstof!

De Elfmeter pitch: Groningen

Dit keer is het de beurt aan de Groningse gedeputeerde Nienke Homan. Hoe langzaam legt zij de 11 meter af?

#HetKanNuAl Groningen

Bij Nuon (Eemshaven) bouwen ze een fossiele gascentrale om naar een C02-neutrale superbatterij. Het kan nu al!