Vincent Wiersma

Rijden op blauwe diesel tijdens Elfwegentocht

Tijdens de Elfwegentocht van 1 t/m 14 juli 2018 rijden alle mensen in Fryslân fossielvrij. Een van de brandstoffen die dan wordt gebruikt is blauwe diesel (Ssynfuel+), verkocht door Wiersma Olie & Techniek BV uit Oudehaske. Dit bedrijf is in Noord-Nederland dealer van Future Fuels Wholesale.

Steeds meer landen keren zich tegen de dieselauto. De vervuilende brandstof heeft een slechte invloed op het milieu. Blauwe diesel daarentegen is een milieuvriendelijk alternatief. “Dit is een fossielvrije, klimaatneutrale (of CO2-neutrale) brandstof”, zegt Vincent van Maurik, sales manager van het bedrijf. “Het is gemaakt uit afvalproducten van de voedingsmiddelenindustrie, biologisch afbreekbaar en kan in elke dieselmotor worden gebruikt.”

Beschikbaarheid en prijs
In Friesland rijden circa 60.000 dieselpersonenauto’s. Het liefst zou Wiersma Olie & Techniek BV hen allemaal van blauwe diesel voorzien. De logistiek vormt daarbij nog een uitdaging. “Op dit moment is het product vooral beschikbaar via homebase installaties of wordt er geleverd aan mensen met een thuistank. Ons doel is om verspreid over de provincie zelf tankstations te plaatsen. Iedereen kan dan blauwe diesel tanken. Hoeveel punten er komen wordt nog bepaald, dát ze er komen is een zekerheid.”

“Wat het verschil is met de reguliere dieselprijs? Er zit een kleine meerprijs aan, het gaat dan om dubbeltjes. In het hoogste geval zal de prijs van blauwe diesel hetzelfde zijn als de benzineprijs. Wij hopen de prijs nog wel naar beneden te brengen. Voor de grotere partijen, die miljoenen liters gebruiken, gelden andere tarieven.”

Elfwegentocht
De Elfwegentocht zet in 2018 veel duurzame brandstoffen in de schijnwerpers. Blauwe diesel is daar één van. Vincent is echter vooral om andere redenen enthousiast over het project. “Ik heb zelf kinderen en denk daarom aan de toekomst. Als gezonde onderneming moet je natuurlijk geld verdienen, tegelijkertijd heb je ook een sociale verantwoordelijkheid tegenover de volgende generaties.”

Mensen die meer informatie willen over het gebruik of de verspreiding van blauwe diesel, kunnen contact opnemen met Future Fuels. “Geïnteresseerden kunnen altijd bellen”, besluit Vincent.*

*Future Fuels Wholesale is ontstaan uit Wiersma Olie & Techniek, maar een aparte BV. Wel is Wiersma – al jaren lid van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân – het aanspreekpunt voor Future Fuels in het noorden en dealer van Future Fuels.

Tekst: Richard Tjalsma

Vincent Wiersma
                                           Vincent van Maurik