Nieuwsoverzicht 2 juli

De Elfwegentocht krijgt weer volop aandacht in de pers naar aanleiding van de tweede dag, waarop de provincie Groningen op bezoek kwam met het thema waterstof. Een overzicht:

Keerpunt voor fossiele brandstoffen

DOKKUM – Van 1 t/m 14 juli 2018 reizen in Fryslân alle mensen met duurzame vervoermiddelen. Vanaf de provinciegrenzen zullen elektrische auto’s en taxi’s, deelauto’s, groengasbussen, segways, ligfietsen, elektrische boten en andere bijzondere voertuigen het verkeersbeeld bepalen. De Elfwegentocht: twee weken feest zonder een druppel benzine!

Elfwegentocht op punt Elfstedentocht

Friesland reist tot en met 14 juli fossiel-vrij zonder een druppel benzine of diesel.

Groningen zet waterstofbus in voor Elfwegentocht

Een op waterstof rijdende bus. Dat was vandaag de inzet van de provincie Groningen voor de Elfwegentocht. De deelname van Groningen staat volledig in het teken van waterstof. Met de bus werd een route langs de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van waterstof afgelegd. Maandagmiddag arriveerde de bus aan de Milieustraat, bij een bijzonder waterstoftankpunt.

Minister van Nieuwenhuizen bezoekt presentatie elektrische vliegtuigen | Omrop Fryslân

Naast de vliegtuigen waren er ook drie nieuwe elektrische motoren en een Tesla op waterstof. De vliegtuigen, auto’s, motoren en de Tesla kwamen uit alle windrichtingen naar Leeuwarden om ontvangen te worden door de minister.

E-planes landen op vliegbasis Leeuwarden

Je ziet ze nog nauwelijks, maar dat is een kwestie van tijd: elektrische vliegtuigen, ook wel e-planes genoemd. In 2050 maken we er transatlantische reizen mee alsof het de normaalste zaak van de wereld is. E-cars, e-bikes en solarboten zijn al heel gewoon, maar elektrische vliegtuigen zijn zeldzaam.

Nieuwe e-platform promoot ‘Duurzaam Vliegen’ * Piloot & Vliegtuig

LEUWARDEN – Verschillende partijen uit de luchtvaartsector hebben de krachten gebundeld voor elektrisch vliegen. In het General Aviation e-platform Duurzaam Vliegen willen de partijen samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en onderwijsinstellingen duurzame vormen van vliegen stimuleren en waar mogelijk versnellen.

Elektrisch vliegtuig op Airport Eelde

Vanaf Groningen Airport Eelde is maandagmiddag voor het eerst een elektrisch vliegtuig vertrokken, naar de vliegbasis Leeuwarden. Het toestel, een Pipistrel, wordt in Leeuwarden gepresenteerd samen met andere elektrische voertuigen. Het heeft te maken met de Elfwegentocht: een duurzaam 14-daags evenement met als doel ‘laten zien dat het kan’.

Eerste vlucht op stroom vanaf Eelde (+video)

Een koel flesje water van een vriendelijke luchthavenmedewerker brengt Nejc Faganelj op deze toch al warme maandag weer een beetje tot bedaren. De Sloveense testpiloot is aangebrand door de vertraging die hij oploopt met de allereerste elektrische vlucht vanuit Groningen Airport Eelde. Friese hoogwaardigheidsbekleders ,,Ik had al halverwege Leeuwarden moeten zijn”, moppert de vliegenier.

Nederlandse F-16 vliegt op bakolie

De komende weken vliegt een Nederlandse F-16 deels op biobrandstof. Het toestel is gestationeerd in Leeuwarden, waarvandaan later dit jaar meerdere F-16’s op duurzame brandstof gaan vliegen. Het initiatief maakt deel uit van de duurzame weken in de provincie Friesland.

Arriva bussen in Fryslân klaar voor de Elfwegentocht

Van 1 tot en met 14 juli draagt ook Arriva bij aan de Elfwegentocht. Alle bijna 200 bussen in de provincie Fryslân rijden tijdens de Elfwegentocht op HVO. De Elfwegentocht is een evenement in het kader van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018 en stimuleert het fossielvrij reizen in Fryslân.