MG Energy Systems

“Deze sector gaat de komende decennia het verschil maken”

Gerard van der Schaar en Mark Scholten richtten in 2009 MG Energy Systems op. De producten en toepassingen van het bedrijf gaan inmiddels de hele wereld over. Eerder dit jaar werd de, toch al uitpuilende prijzenkast, aangevuld met een nieuwe bekroning: de HET-prijs voor Leeuwarder onderneming van het jaar. Stilzitten is er echter niet bij voor de Friezen, de blik blijft strak gericht op de toekomst.

Mark en Gerard kennen elkaar van technische opleidingen. In 2006 voerde het duo een afstudeerproject uit in Joure, waarna ze in aanraking kwamen met de eerste Frisian Solar Challenge. “We studeerden toen aan de NHL Hogeschool, dat een team afvaardigde voor deze zonnebootrace”, vertelt Gerard. “Dat was erg inspirerend, dus besloten we enige tijd later met vrienden een eigen boot te bouwen. Hiermee deden we mee aan de editie in 2008 en behaalden toen de 4e plaats in de Topklasse.”

MG Energy Systems
Met de kennis en ervaring die Gerard en Mark opdeden, zijn ze in 2009 MG Energy Systems gestart. “Onze core business is energieopslag, het maken van lithium-ion accusystemen”, zegt Gerard. “Wij leveren bijvoorbeeld opslag voor voertuigen of grote zonneparken, maar regelen ook de peak shaving (afstemming van energieaanbod op -behoefte) voor industrieën.” Gedurende de eerste maanden drong het besef door dat techniek veel kan betekenen voor de duurzame energietransitie. “Eerst wilden we tonen wat we met onze passie voor techniek kunnen bereiken”, vult Mark aan. “Al snel kwam het besef dat zonne-energie en energieopslag veel mogelijkheden biedt.”

Zonnebootraces
De Zonnebootraces lopen als een rode draad door de historie van MG Energy Systems. “Het is het visitekaartje van ons bedrijf”, zegt Gerard. “Ons eigen zonnebootteam is de afgelopen jaren continu doorontwikkeld. In 2009 wonnen wij in Zeeland onze eerste race. Sinds 2010 hebben we alle Friese edities van de Friese Solar Challenge wonnen. De topsnelheid van de boot is inmiddels bijna verdrievoudigd, van 18 km p/u in het begin, naar 52 km p/u nu. De kennis en ervaringen die we opdoen, stoppen we vervolgens in onze producten. Met de zonneboot laten we zien dat we de beste ter wereld willen zijn.”

Elfwegentocht
De Friese onderneming is erg geïnteresseerd in duurzame initiatieven. Eén van deze projecten is de Elfwegentocht, waarbij zoveel mogelijk Friezen zich van 1 t/m 14 juli 2018 fossielvrij verplaatsen, door gebruik te maken van duurzame voertuigen. MG Energy Systems ligt, als één van de koploperbedrijven binnen de Freonen fan Fossylfrij Fryslân, op koers voor deelname aan het evenement. “We hebben vijf elektrische auto’s voor de deur staan”, vertelt Gerard. “Sommige medewerkers komen op de fiets, een enkeling zelfs op een elektrisch skateboard. We willen klaar zijn voor de Elfwegentocht. Zelf heb ik een auto waarmee ik 150 kilometer kan afleggen. Mensen vragen: is dat niet te weinig? Integendeel, 90 procent van mijn ritten kan ik daar prima mee afleggen. Voor woon-werkverkeer is het ideaal, ik hoef nooit meer te wachten bij een pompstation.”

MG Energy Systems mag dan een klein decennium bestaan, de ambities zijn nog steeds hoog.
“We zijn ruim 8 jaar onderweg, maar nog net zo scherp als in het eerste jaar. De energietak gaat de komende decennia het verschil maken”, besluit Gerard.

MG Energy Systems

De oprichters/eigenaren van MG Energy Systems: Mark Scholten (links) en Gerard van der Schaar (rechts).

Tekst: Richard Tjalsma