Jaap Hoekstra

“Als wij allemaal stil blijven zitten verandert er niets”

Ondernemer en vastgoedeigenaar Jaap Hoekstra kent vele functies. Voorzitter van Bedrijven- en Winkelpark De Zwette, lid van werkgroep De Zwette Energieneutraal en eigenaar van het Leeuwarder bedrijvencentrum De Fabriek. Bij al het vastgoed dat Jaap bezit, streeft hij naar energieneutraliteit.

“Het pand van De Fabriek stamt uit 1967”, vertelt Jaap. “Op het dak komt binnenkort 12 cm PIR-isolatie met wit dakleer. Wanneer dit klaar is, komen er ook 600 zonnepanelen op. Vanwege de weerkaatsing van het witte dakleer verbruiken de airco’s minder stroom en leveren de zonnepanelen iets meer op. Dan wekken wij over twee maanden meer elektriciteit op dan we verbruiken. We gaan ook de TL-verlichting vervangen door LED met sensor. Ons energieverbruik van 200.000 KW (60 huishoudens) wordt door maatregelen als deze gehalveerd. In elke ruimte gaan wij bovendien sensoren en tijdsschakelaars installeren, waardoor de verlichting en verwarming uitgaat wanneer er niemand aanwezig is. Op deze manier kan je een centraal gestuurde verwarmingsinstallatie toch heel decentraal sturen.”

Energieneutraal
Lang niet alle ondernemers houden zich bezig met duurzame energieopwekking en besparing. Jaap vindt dit een gemiste kans. “Het is mogelijk om veel op zonne- en windenergie te doen. Er werken in De Fabriek ca. 125 mensen, die straks allemaal energieneutraal aan het werk zijn. Dat kan dus in een gebouw uit 1967. Het pand hiernaast hebben wij ook aangekocht, dat wordt eveneens energieneutraal. Daar leggen we 200.000 KW aan 700 zonnepanelen op. Al het vastgoed wat wij hebben wordt energieneutraal.

Wij kunnen allemaal ons steentje bijdragen
Het inzetten van duurzame energie is echter niet de enige manier waarop Jaap zijn maatschappelijke betrokkenheid toont. “Wij waren al circulair bezig voor het woord in de mode kwam. We scheiden oud ijzer, sparen cartridges voor Stichting AAP, zamelen batterijen en lampen in en oud papier voor het Rode Kruis. Dat zijn allemaal kleine dingen waar je geen kosten van hebt. Waarom ik dit wil? Omdat het een hele kleine moeite is. Eigenlijk zou iedereen het moeten doen. Waarom zou je iets verbruiken als het niet hoeft?”

Grutsk volk
De tv-beelden van smeltende ijskappen en andere voorbeelden van klimaatverandering, maken indruk op Jaap. Hij roept op tot actie. “Als we allemaal stil blijven zitten, verandert er niks. Je hebt maar een paar mensen nodig die bewegen: zij kunnen anderen meekrijgen en zo voor verandering zorgen. Alleen kan ik de opwarming van de aarde niet veranderen, maar samen kunnen we dat wel. Zo zie ik de Elfwegentocht ook, wanneer Friezen van 1 t/m 14 juli 2018 fossielvrij gaan reizen. Het is superleuk om zoiets met een “grutsk” volk als Friezen te bereiken. Als we ons allemaal inspannen gaat het lukken”, aldus Jaap.

Bezoek hier de website van De Fabriek.

Jaap Hoekstra

Foto: Sandra Wolf