studenten Frisian Design Factory

Doe-het-zelf E-skelters op school

Ontworpen door studenten, gebouwd door kinderen, te zien op tv bij Tsjek en mogelijk gemaakt door ABN AMRO.

Basisschoolleerlingen kunnen straks in zelfgemaakte elektrische skelters meedoen met de wereldrecordpoging ‘grootste stoet elektrische voertuigen’.  De skelters werden ontworpen door studenten van de Frisian Design Factory. Zij maakten een doe-het-zelf pakket voor jongere leerlingen. Het was altijd de bedoeling dat de skelters elektrisch zouden worden, maar dat bleek een te dure aangelegenheid voor de meeste scholen. Toch gaat het nu gebeuren want ABN AMRO schiet financieel te hulp. Het programma Tsjek van Omrop Fryslan wijdt zeven afleveringen aan de basisschoolleerlingen van 3 scholen die de skelters maken en erin rijden en strijden tijdens de Elfwegentocht van 1-14 juli.

Elfwegentocht op school:

Van 1 t/m 14 juli reist heel Friesland twee weken fossielvrij: de Elfwegentocht. Het straatbeeld zal gedomineerd worden door treinen, elektrische auto’s, wagens op groengas en vrachtwagens op diesel. Alle onderwijsinstellingen van het MBO en HBO werken hier al maandenlang aan mee. Ook op middelbare en basisscholen is de Elfwegentocht losgebarsten. Leerlingen krijgen les over klimaatverandering en duurzame mobiliteit. Middelbare scholieren krijgen hun eigen feestdag op 6 juli met een Griene Estafette. Op 4 juli strijden klassen van het basisonderwijs tegen elkaar in zelfgemaakte skelters en met de Elfmetertest op de fiets.

Elektromotor mogelijk dankzij ABN AMRO

Een van de projecten waar studenten van Hogeschool NHL (inmiddels NHL-Stenden) aan werkten was een pakket waarmee kinderen zelf een elektrische skelter kunnen bouwen. Het elektrische onderdeel is echter nogal prijzig, waardoor het pakket werd teruggebracht tot een gewone skelter. Dat is ontzettend jammer omdat de wagentjes dan niet mee kunnen doen met de wereldrecordpoging elektrische voertuigen op 14 juli. Met een grote donatie van ABN AMRO kunnen toch drie scholen een echte elektrische skelter bouwen. Sector Banker Onderwijs bij ABN AMRO Eric Zwaart: “De Elfwegentocht is in veel opzichten heel belangrijk; jongeren vanuit het onderwijs actief betrekken bij de thema’s duurzaamheid en energietransitie. Door bewustwording en ontwikkeling van duurzame vervoersmiddelen kunnen ze zelf een verandering teweeg brengen. Dat stimuleren wij van harte.”

E-skelters in wereldrecordpoging!

Op 4 juli strijden leerlingen van diverse basisscholen met elkaar in de zelfgemaakte skelters. En wat nog leuker is voor de kinderen: dankzij de elektromotor kunnen de kinderen meedoen met de wereldrecord poging op 14 juli. Tijdens de Elfwegentocht Parade wordt hopelijk een nieuw wereldrecord neergezet bij Leeuwarden: de grootste stoet elektrische voertuigen. Het jeugdprogramma Tsjek van Omrop Fryslân volgt de leerlingen hoe zij de auto’s bouwen en gebruiken bij diverse events tijdens de Elfwegentocht.

Trotse studenten van de Frisian Design Factory:

image