Sticker It giet oan Elfwegentocht

Duurzaamste parade ooit als afsluiter Elfwegentocht

Het is al bijna twee weken feest zonder een druppel benzine of diesel in Friesland. En nu leven we toe naar de zinderende finale: de grootste duurzame parade ooit! Op 14 juli om 11.00 uur start een bonte stoet fossielvrije voertuigen over de N31 richting Leeuwarden. Deze kruist een stoet duurzame boten bij het Langdeel aquaduct, en over de parade heen cirkelt een elektrisch vliegtuig.

Op 14 juli herbeleven we even de autoloze zondagen van weleer: rolschaatsen op de snelweg! Maar in deze duurzaamste parade ooit rijden ook veel futuristische en innovatieve voertuigen mee. Zoals de zonneauto Nuna, De Forze 1, waterstofauto’s, een heuse elektrische vrachtwagen, en ook elektrische bussen. Verder heel veel elektrische auto’s, motoren en scooters, Lefferts, LEF’s, Trikkes, Twizzles, Segway’s en monowheels. En omdat het ook fossielvrij is ook een paardentram, fietsers, skaters, skelters en skippyballen. Onderweg kruist de wegparade bij het Langdeel aquaduct een optocht aan duurzame vaartuigen.

Wat: Langste parade aan duurzame voertuigen ooit. Recordpoging meeste elektrische voertuigen en meeste elektrische auto’s voor Guinness Book of Records.
Waar: Vanaf Garyp op de N31 naar het Frieslandplein in Leeuwarden (tussen Elfstedenhal en WTC).
Beste plek voor de pers is het aquaduct waar weg- en waterroute elkaar kruisen: het Langdeel aquaduct. Kom daar heen met de fiets.
Ook een goede plek is vlak voor de finish want bij de kruising Tesselschadestraat / Heliconweg in Leeuwarden voegen skippyballen, zeepkisten, hooverboards etc zich bij de stoet. Kies een plek na de rotonde.
Wanneer: Op 14 juli om 11.00 uur wordt het startsein gegeven; verwachte finish van de eerste voertuigen om 12.30 uur.

LET OP: De duurzaamste parade ooit gaat ook door de lucht. En daarom zijn drones zaterdag 14 juli bij de parade strikt verboden. Hier kunnen helaas geen uitzonderingen op worden gemaakt. De organisatie van de Elfwegentocht zal zelf wel luchtbeelden maken, deze zijn onmiddellijk na afloop beschikbaar voor de pers. U kunt ze downloaden via elfwegentocht.nl/pers

Parade op de snelweg
De N31 wordt afgesloten voor ander verkeer tussen Nijega en Leeuwarden. Er wordt opgesteld vanaf 9.00 uur ‘s ochtends. Vooraan bij afslag Garyp stellen bijzondere voertuigen van Delftse studenten op (Nuna, Forze 1) en de waterstofauto van studenten aan de Friese Poort. Daarachter skaters en fietsers maar ook elektrische kleine voertuigen die normaal niet de snelweg op mogen, en vervolgens tal van elektrische auto’s gevolgd door waterstofauto’s en auto’s op blauwe diesel en groen gas.

Het startsein wordt gegeven door 2018 fietsers die de stoet passeren. Dan zet de duurzame parade zich in beweging. Gedetailleerde informatie over locaties, deelnemers en opstelplaatsen vindt u hier.

Over 14 dagen Elfwegentocht
Op 1 juli startte de Elfwegentocht. Bijna elke dag kwam een provincie fossielvrij op bezoeken en stond een ander thema centraal;. Van duurzaam eten tot deelauto’s, van circulariteit tot duurzaam varen.
Verslagen van de dagen vindt u hier.
Professionele foto’s en video’s vindt u hier.
Elke dag zond NPO een verslag van de dag uit. Alle afleveringen vindt u hier