André Buwalda

“Doe mee aan initiatieven als Elfwegentocht”

Sijperda Verhuur is een verhuurspecialist in Noord-Nederland en verhuurt een breed assortiment machines en voertuigen vanuit meerdere vestigingen.

“Duurzaamheid hoort een integraal onderdeel van je bedrijfsvoering te zijn”, zegt André Buwalda, Controller bij Sijperda Verhuur. “Wij streven naar een lagere CO2-uitstoot. Met een wagenpark van 70 auto’s, kan onze uitstoot nog behoorlijk omlaag. Daarom hebben we onlangs een elektrische auto gekocht, een Renault KANGOO Z.E.”

Een elektrische auto heeft een kleiner bereik dan een benzine- of dieselvariant. Sijperda Verhuur heeft zich hier goed op voorbereid. “De KANGOO heeft een radius van 120 km. Dan weet je dat je per enkele reis niet verder kunt dan 60 kilometer. Daarom hebben we besloten om deze auto alleen in te zetten in de vestiging Sneek met een cirkel erom van 40 á 50 kilometer.”

Reacties
De reacties op de elektrische auto zijn positief. Bijna iedere medewerker heeft al gevraagd of een ritje mogelijk is. “We stimuleren het gebruik ook”, zegt André. “Iedereen mag hem gebruiken. Als iemand even naar de stad moet voor een zakelijke boodschap, zeggen we: pak de elektrische auto. De eerste keer is het een ervaring. De auto is zo stil, je rijdt door het dorp of de stad met je raampje open en hoort gewoon de vogeltjes fluiten.”

Elfwegentocht in 2018
André kijkt uit naar de Elfwegentocht van 1 t/m 14 juli 2018, wanneer alle mensen in Fryslân fossielvrij gaan rijden. “Het is een hartstikke leuk initiatief. We zeiden als collega’s meteen: ‘wij doen mee.’ Natuurlijk zijn we te groot om nu al volledig deel te nemen, maar we gaan ons tot het uiterste inzetten om al het mogelijke te doen. Wij kijken naar de mogelijkheden in plaats van de moeilijkheden.”

“De Elfwegentocht richt de aandacht op de duurzame transitie. Ik roep alle bedrijven op om Freon fan Fossylfrij Fryslân te worden en mee te doen aan initiatieven als de Elfwegentocht. Eendracht maakt macht!”

Tekst: Richard Tjalsma

André Buwalda

                       André Buwalda