Lodewijk de Vries

“Mijn auto rijdt prima op blauwe diesel”

Al vijf maanden rijdt Lodewijk de Vries van Elfstedenrijschool in Leeuwarden met milieuvriendelijke blauwe diesel. Regelmatig tankt hij de pomp voor Ssynfuel aan de Morseweg aan de rand van de stad. Nadelige ervaringen heeft hij in het geheel niet gehad. Het enige nadeel dat je zou kunnen noemen is dat er te weinig pompen voor blauwe diesel zijn.

Uit praktische overwegingen tankt De Vries daarom ook elders traditionele diesel. “Laten we zeggen dat ik fiftyfifty tank.” Hij werd begin oktober vorig jaar attent gemaakt op blauwe diesel door Tim Haarlem, toen kandidaats raadslid op de verkiezingslijst voor de PvdA. Deze maakte gebruik van een proefles bij Elfstedenrijschool, toen de Elfwegentocht ter sprake kwam. Lodewijk de Vries raakte nieuwsgierig naar deze nieuwe synthetische brandstof en informeerde bij de firma Wiersma in Oudehaske die garanties bood voor het gebruik van deze diesel. De Vries raakte overtuigd van de kwaliteiten van Ssynfuel. In de Verenigde Staten had hij meegemaakt dat daar de biodiesel eerst moest worden voorverwarmd, iets wat bij blauwe diesel niet hoeft.

Koudwatervrees heeft Lodewijk de Vries dan ook niet gehad. “Zelfs bij mijn garagehouder heb ik niet geïnformeerd. Mijn Volvo V40 rijdt er prima op. Dat de literprijs iets hoger ligt, maakt me niet uit. Het verschil is verwaarloosbaar klein. De motor rijdt ongeveer 1 op 30. Ik weet niet precies of hij nu meer verbruikt.” Op de vraag of het gebruik van blauwe diesel ook meer cliënten trekt, antwoordde De Vries: “Nee, ik promoot het niet. Ik ben niet zo’n type die van de daken schreeuwt: He, kijk mij eens groen zijn. Ik heb geen speciale stickers op mijn wagen. Misschien moet ik binnenkort eens een stukje op Facebook zetten.”

Tekst: Rik Jongbloed

Lodewijk de Vries

                                                                  Lodewijk de Vries