Start Elfwegenproloog_HR

Friese bedrijven verbruiken minder fossiele brandstoffen tijdens Elfwegenproloog

Van 9 t/m 15 oktober vond in Fryslân de Elfwegenproloog 2017 plaats. Tijdens dit evenement reisden medewerkers van deelnemende Friese bedrijven zoveel mogelijk fossielvrij. Door duurzame reisalternatieven te kiezen – of vaker thuis te werken – verbruikten de deelnemers minder fossiele brandstoffen en verlaagden zij daarmee hun CO2-uitstoot.

Deelnemers
Vijftien bedrijven verspreid over heel Fryslân, onder meer uit Sneek, Leeuwarden, Drachten, Heerenveen, Wolvega, deden mee aan de Elfwegenproloog. Een week waarin werd geoefend voor de Elfwegentocht, maar natuurlijk vooral voor een fossielvrije toekomst werd geëxperimenteerd met alternatief vervoer.

André Buwalda, controller en MVO-coördinator bij Sijperda Verhuur:
“We hebben vol enthousiasme meegedaan aan de Elfwegenproloog. Door deze oefenweek denk je erover na hoe je dit moet organiseren. Twee dagen heb ik gecarpoold, dat zou altijd wel kunnen: waarom doe ik dat dan niet? Over zulke dingen ga je dan nadenken. Qua vervoersalternatieven hebben we gekozen voor de fiets, een elektrische auto, een auto op groengas, het OV, carpoolen en thuiswerken. Deze week leidde echt tot out-of-the-box-denken.”

Gerard van der Schaar, mede-eigenaar MG Energy Systems:
“Het is mooi om te zien dat het speelt, dat fossielvrij reizen mogelijk is en dat dit initiatief wordt omarmd. Deze proloog is een goede stap naar de Elfwegentocht volgend jaar. We hebben meerdere vervoermiddelen gebruikt: van fiets en elektrisch skateboard, tot elektrische auto’s die we zelf hebben gemaakt.”

Elfwegentocht 2018
De proloog was een ideale voorbereiding op de Elfwegentocht van 1 t/m 14 juli 2018, wanneer alle mensen in Fryslân reizen zonder een druppel benzine of diesel te gebruiken. Vanaf de provinciegrenzen zullen elektrische auto’s en taxi’s, deelauto’s, groengasbussen, segways, ligfietsen, elektrische boten en andere bijzondere voertuigen het verkeersbeeld bepalen. De Elfwegentocht is onderdeel van het Culturele Hoofdstad-project Fossielvrij Friesland.

Hieronder vindt u een video waarin enthousiaste ondernemers en wethouders aangeven mee te doen aan de Elfwegentocht van 1 t/m 14 juli 2018.