Hanneke Schmeink en Bouwe de Boer

Oudehaske ‘wiis’ met ’t Hasker Pompke

Enthousiast laat Hanneke Schmeink de plannen zien die op stapel staan voor met name de weken dat de Elfwegentocht in Fryslân en hopelijk in heel Nederland, het gesprek van de dag zal zijn. Wat nu nog niet meer is dan een parkeerterrein bij een supermarkt, zal dan het bruisende centrum van Oudehaske zijn vol duurzame activiteiten. Daar komt de pomp voor blauwe diesel; een van de weinige brandstoffen die dan moreel is toegestaan in deze provincie. “Particulieren moeten ook blauwe diesel kunnen krijgen als ze dat willen.”

Actief Oudehaske

Kleurrijke gedigitaliseerde tekeningen liggen uitgeprint op tafel. Tussen de supermarkt van Poiesz en fietsenzaak Haico Bouma plaatst Wiersma de blauwe-dieselpomp. Wiersma uit Oudehaske is als bedrijf de landelijke distribiteur voor Ssynfuel, de synthetische brandstof die ook wel blauwe diesel wordt genoemd. De pomp zal bediend gaan worden door zowel de plaatselijke inwoners als door een bekende Nederlander. We zitten niet zo ver van de A7. We willen niet alleen Oudehaskers, maar ook veel bezoekers voor Fryslan een warm welkom geven en verleiden tot fossielvrij voortbewegen.”

Met inzet van het dorp komt bij de pomp de koek- en zopietent van de ijsvereniging, van waaruit een overdekt terras bediend kan worden. Hanneke Schmeink: “Deze buitenlounge trekt vast veel dorpsbewoners die misschien wel elke pompbezoeker als een sportheld willen toejuichen. Hoeveel appeltaarten zullen er voor de gasten gebakken gaan worden?” Meer inspirerende alternatieven voor het betere milieu komen in juli naar ’t Hasker Pompke: “We hebben een elektrische bakfiets te leen en we proberen ook elektrische deelfietsen en auto’s te organiseren, zodat je zelf kunt ervaren of je woon-werkverkeer niet beter elektrisch kan.”

’t Bliid Oerke

“We zijn nu druk bezig om voor elke dag een bekende Nederlander naar ons dorp te krijgen; we maken vorderingen.” Henk Gemser en Foppe de Haan hebben hun medewerking al toegezegd en welke leuke pompgastheren en -dames nog meer gaan komen, wil Hanneke niet verklappen. Zijn of haar komst is dan het happy hour van de dag. “We noemen het ’t Bliid Oerke.”

Met plezier werken aan bewustwording

Hanneke Schmeink krijgt Oudehaske in beweging voor de eerste twee weken in juli. “Het gaat heel leuk worden; de organisatie wil op een vrolijke manier verbindingen leggen tussen de doelstellingen voor fossielvrij vervoer en de dorpsbevolking van Oudehaske. Actief zijn voor de Elfwegentocht brengt creativiteit en enthousiasme in het dorp. Op de informatieavond kwamen verenigingen en inwoners met allerlei mooie ideeën en initiatieven. We zamelen ook frituurvet als grondstof voor de blauwe diesel in, om te laten zien dat we op ons afval kunnen rijden. Ook organiseren we een fietstocht langs energiezuinige toepassingen, die al in het dorp in gebruik zijn. Aan de gezamenlijke activiteiten gaan we plezier beleven. Ik wil geen energie verspillen aan wat niet lukt. Nee, we krijgen energie van hetgeen nu juist wel lukt. En… als de vonk overslaat in zo’n groep, dan kunnen we samen het ijzer smeden. Dan vergroot je de kennis en daarmee de intrinsieke motivatie van de afzonderlijke deelnemers om zuiniger met onze planeet om te gaan.”

Blauwe diesel

“Vaak zul je zien dat dan ineens een totaal andere afweging wordt gemaakt. Bijvoorbeeld over de afweging blauwe diesel te gaan gebruiken. Ja, het is iets duurder, wel twintig cent. Dat is best veel. Je kunt het ook anders benaderen. Ik rijd 10.000 km. 1 op 20. Het gaat dus om 500 liter; vermenigvuldigd met 20 cent kost dat dus 100 euro per jaar. Daar laat ik het niet om overgaan. Je kunt het gebruiken zonder aanpassingen aan je dieselmotor. Kenners zeggen dat deze schone brandstof nog beter is voor je motor.”

Volg de ontwikkelingen van ’t Hasker Pompke via deze site of de eigen Facebook-pagina

Tekst: Rik Jongbloed

Hanneke Schmeink en Bouwe de Boer

Hanneke Schmeink en Bouwe de Boer