Happy Whale sloep

Elektrisch varen door Fryslân

Steeds vaker varen elektrische sloepen over de Friese wateren. Onderneming HappyWhale, eigenaar van een groeiende vloot van nu 62 sloepen op 14 locaties in de provincie, is hier grotendeels verantwoordelijk voor. Directeur Jan Vriesinga spreekt zich uit.

Varen is voor Jan een vorm van genieten. Het verstorende geluid van dieselmotoren hoort daar niet bij. “Dan gaat een heel stuk van die natuur verloren. Ik ben een fervent zeiler en het is voor mij het mooiste moment van de dag wanneer de motor uitgaat. Daarom ben ik voorstander van elektrisch varen. In Giethoorn gebeurt het al meer dan 30 jaar, in Fryslân zag ik het nog onvoldoende van de grond komen. Veel restaurants, vakantieparken en verhuurbedrijven aan het water wilden wel verduurzamen, maar de financiering was een bottleneck.”

Genoeg reden voor Jan om hier zelf verandering in te brengen. Het idee voor HappyWhale was geboren. “Sinds 2016 bezitten wij een vloot hoogwaardige elektrische sloepen. De exploitatie werkt simpel: de sloepen zijn ons eigendom, maar worden neergelegd bij lokale partners, zoals restaurants, vakantieparken en verhuurbedrijven aan het water.”

Elfwegentocht
Elektrisch varen past uitstekend bij de Elfwegentocht, wanneer heel Fryslân van 1 t/m 14 juli 2018 fossielvrij gaat reizen. HappyWhale, dat helemaal achter dit project staat, heeft dan een leuke actie in petto. “Als mensen tijdens de Elfwegentocht een sloep huren, krijgen zij 25% korting met de couponcode 11WEGEN18. Er is op duurzaamheidsgebied zo veel mogelijk. Op de weg, maar ook het water. We zijn het alleen nog niet gewend. Door hier twee weken lang aandacht aan te besteden, gaan we erover nadenken met z’n allen.”

Zelf weet Jan al hoe hij zich verplaatst tijdens de Elfwegentocht. “Ik ga dan voornamelijk met een elektrische sloep of zeilboot en zal ook de fiets extra gebruiken”, aldus Jan, die tot slot nog een boodschap namens HappyWhale doorgeeft. “Wij hebben altijd interesse in nieuwe locaties. Als een ondernemer een geschikte locatie aan het water heeft, zijn wij bijzonder geïnteresseerd om samen een verduurzamingsslag te maken.”

Kijk voor het boeken van een sloep en voor meer informatie over HappyWhale – al enige jaren lid van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân – op www.happywhale.nl

Tekst: Richard Tjalsma

Happy Whale sloep