Foppe de Haan

De Haan enthousiast over Elfwegentocht

Foppe de Haan is beroemd in de sportwereld, maar maakt tegenwoordig ook naam in de duurzaamheidssector. Een bestuursfunctie bij de Freonen fan Fossylfrij Fryslân biedt hem de kans zijn groene idealen te verspreiden; met de Elfwegentocht in juli 2018 als voorlopig hoogtepunt.

“We verkwanselen de planeet door de manier waarop we met onze grondstoffen omgaan”, zegt Foppe. “Het is vervuilend en kan zo niet langer doorgaan. Samen hebben we de verantwoordelijkheid voor duurzame oplossingen te kiezen.”

Elfwegentocht
Eén van die mogelijke oplossingen is de Elfwegentocht, wanneer de hele provincie Fryslân van 1 t/m 14 juli zonder fossiele brandstoffen reist. Een evenement dat Foppe van harte toejuicht. “Daarmee maak je mensen bewust van duurzaamheid. Je kunt wel mooie artikelen en filmpjes maken, maar niets helpt zo goed als een project als de Elfwegentocht. Dat gaat dieper dan ergens van een afstandje naar kijken.”

Zelf brengt de Fries zijn duurzaamheidsidealen al jaren in de praktijk. “Ik was in Akkrum-Nes één van de eersten met zonnepanelen op het dak. Een paar jaar terug kwam daar een zonneboiler bij. Nu moet ons huis alleen nog van het gas af.”

Bestuursfunctie
Toen de Freonen fan Fossylfrij Fryslân hem onlangs vroegen voor een bestuursfunctie, hoefde hij niet lang na te denken. De inwoner van Akkrum-Nes gelooft dat een voorbeeldfunctie tot een sneeuwbaleffect leidt. “Kijk maar naar mijn woonplaats”, zegt Foppe. “De plaatselijke energiecoöperatie neemt allerlei initiatieven, zoals de aanleg van een zonneweide. Het effect is dat steeds meer mensen zich voor duurzaamheid interesseren. Met mijn functie bij de Freonen, een stichting die zich inzet voor een fossielvrij Fryslân, hoop ik eenzelfde rol te vervullen.”

Foppe vindt tot slot dat de koplopersrol van Fryslân meer benadrukt mag worden. “Onze provincie springt met kop en schouders boven de rest van het land uit qua aantal elektrische auto’s, boten en zonnepanelen. Dat is heel bijzonder en moet veel bekender worden onder de bevolking!”

Tekst: Richard Tjalsma

Foppe de Haan

Foppe de Haan