Annette van der Meulen NIVO NOORD

“Duurzaam vervoer is geen verre toekomstmuziek”

Schoonmaakbedrijf NIVO Noord bereidt zich voor op de Elfwegentocht in juli 2018. De trotse Freon fan Fossylfrij Fryslân is hard aan de slag met de verduurzaming van het wagenpark.

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor NIVO NOORD. “Ons pand in Leeuwarden heeft energielabel A”, vertelt Annette van der Meulen, directeur van het bedrijf. “Met het gebruik van energiezuinige lampen, warmtepompen en duurzame materialen, proberen we rekening te houden met het milieu.”

Ook op het gebied van vervoer is het bedrijf milieubewust. “We hebben zo’n 70 auto’s op de weg. Daarin kan je een verschil maken. In anderhalf jaar hopen wij met 25 procent van ons wagenpark elektrisch te rijden.”

Duwtje in de rug
Volgens Annette hebben mensen soms een duwtje in de rug nodig om de overstap te maken naar schoner vervoer. NIVO Noord probeert hier zelf een bijdrage aan te leveren. “Onlangs hebben we een week lang een elektrische auto op proef gehad, zo kon iedereen ervaren hoe dat is. Het rijdt fantastisch. We hebben inmiddels twee Renault Zoë’s gekocht voor op de zaak. Op deze manier komen mensen in aanraking met de mogelijkheden van duurzaam vervoer.”

Elfwegentocht
NIVO Noord kijkt, als een van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân, alvast vooruit naar de Elfwegentocht, wanneer alle mensen in Fryslân van 1 t/m 14 juli reizen zonder een druppel benzine of diesel te gebruiken. “Ik kijk heel positief naar de Elfwegentocht, maar met een wagenpark van 70 auto’s is het een uitdaging. Natuurlijk wil ik elektrische auto’s aanschaffen, maar vooral voor mensen in woonwijken zijn te weinig laadpunten beschikbaar. Daarin moet de gemeente een slag maken, zodat elektrisch rijden voor meer mensen mogelijk wordt. Zelf hebben we twee oplaadpunten bij ons kantoor in Leeuwarden, dat worden er binnenkort zes.”

Annette verwacht tot slot een snelle overstap naar duurzaam vervoer. “Iedereen denkt dat duurzaam reizen toekomstmuziek is, maar niets is minder waar. Die overstap vindt plaats binnen nu en een paar jaar. Ik hoop dat de Elfwegentocht voor iedereen een bewustwording is.”

Tekst: Richard Tjalsma

Annette van der Meulen NIVO NOORD

Annette van der Meulen