Young Solar Challenge Bataviahaven Lelystad

“De Elfwegentocht kan een showcase worden”

De Young Solar Challenge is een onderwijsconcept waarbij leerlingen tussen 14 en 17 jaar van zowel vmbo, havo als vwo, enthousiast worden gemaakt voor duurzame techniek. Door hen te leren zelf een zonneboot te bouwen, komen ze op een leuke manier in contact met techniek, innovatie en duurzaamheid.

“We leiden de leerlingen op met behulp van masterclasses”, vertelt Dennis Carton, projectdirecteur bij het concept. “Ze gaan dan op bezoek bij een hbo-instelling in de buurt; we werken met meerdere hogescholen verspreid over het land. Tijdens de lessen wordt hen verteld hoe je een boot bouwt en hoe zonnepanelen werken. Daarnaast organiseren we drie grote wedstrijden voor deelnemers. De laatste race in 2018, waar de Nederlands Kampioen wordt bepaald, vindt plaats tijdens de Elfwegentocht. We varen dan op 6 en 7 juli in Leeuwarden. Het gaat deze editie om het Open Nederlands Kampioenschap, want er komen ook Duitse en Engelse teams.”

Reacties
Betrokkenen reageren enthousiast op hun ervaringen tijdens de Young Solar Challenge. “Zowel leerlingen, leraren, als ouders vertellen ons hoe gaaf en mooi ze het vinden. De Young Solar Challenge is een heel breed concept aan het worden.”

Elfwegentocht 2018
Een ander initiatief waarbij duurzaamheid en innovatie hand in hand gaan, is de Elfwegentocht. Heel Fryslân rijdt tijdens dit evenement fossielvrij van 1 t/m 14 juli 2018. Dennis voorziet positieve gevolgen. “De Elfwegentocht kan een showcase worden, om te laten zien dat zulke initiatieven mogelijk zijn. Het zal een piek worden qua duurzaamheid. Het uitvloeisel daarvan kan enorm helpen voor funding van innovaties op andere plekken. Je kunt laten zien: in Fryslân kon het!”

Tot slot is Dennis tevreden over de groei van de Young Solar Challenge. “In het eerste jaar voeren er 10 bootjes, nu zitten we al op 30. Ik sluit niet uit dat het er zelfs 50 worden tijdens de Elfwegentocht. Elk team bestaat uit 10 leerlingen; als je daar de leraren en ouders nog bij optelt, zijn er meer dan 500 mensen betrokken bij de komende editie!”

Tekst: Richard Tjalsma

Young Solar Challenge Bataviahaven Lelystad

De Young Solar Challenge in volle gang