Carel van Leeuwarden foto 1

De kano als ideaal vervoermiddel

Carel van Leeuwen kwam onlangs in het nieuws vanwege zijn voorliefde voor de kano. Hiermee verplaatst hij zich door heel Fryslân. “Als je eenmaal vaart, is het een kwestie van genieten.”

Carel was in het verleden op zoek naar een avontuurlijk tijdverdrijf in de eigen omgeving. Een vriend gaf hem de tip om te gaan kanoën. “Het mooie van kanoën is dat het zo simpel is”, vertelt hij. “Je zit in een bakje en kunt overal komen, van het kleinste slootje tot aan de Waddenzee. Ik ben altijd al bezig geweest om me zoveel mogelijk zonder auto te verplaatsen. Ik vraag me steeds af: wat is de ideale combinatie van nuttig (milieu, kosten, je gezondheid) en leuk, iets doen waar je gelukkig van wordt?”

Woon-werkverkeer
Carel, werkzaam als muziektherapeut bij GGZ Fryslân, probeert zoveel mogelijk per kano naar zijn werk te gaan. Dat lukt niet altijd. “Het is een streven. De makkelijkste optie is op dinsdag, wanneer ik in Heerenveen werk. Dan kan ik vanaf de kop van het Sneekermeer binnen 2 uur naar mijn werk varen. Woensdag werk ik in Drachten, dat is wat verder. Dan vertrek ik, als dat lukt, de avond van tevoren en sla ik halverwege m’n tentje op; is ook heel bijzonder!”

Voor mensen die zijn voorbeeld willen volgen, heeft Carel enkele tips. “Het is belangrijk een snelle, stabiele kano te gebruiken. Je moet tijd rekenen voor het ‘gedoe’ eromheen; wat moet mee? (en vooral wat niet), wat doe ik aan?, hoe krijg ik de kano bij het werk uit het water?, etc. Als je eenmaal vaart, is het een kwestie van genieten.”

Elfwegentocht
Van Leeuwen kan zijn kano ook inzetten tijdens de Elfwegentocht, wanneer alle mensen in Fryslân zich van 1 t/m 14 juli 2018 fossielvrij verplaatsen. Hij vindt het idee sympathiek. “Het is leuk dat jullie mensen uitdagen. Ik denk dat je mensen zo op een idee brengt.” Carel zelf heeft deze stimulans niet nodig. Wanneer hij weer de kans krijgt, stapt hij op eigen initiatief in zijn fossielvrije kano.

Carel is als instructeur betrokken bij het geven van kanoclinics; in 5 lessen, 1x per week, leren deelnemers kanovaren (zie Facebookpagina Kano Sneek). 

Carel van Leeuwarden foto 1Carel van Leeuwen in zijn kano