Fietskoerier Date Burgerjon

Friese fietskoerier wordt ingezet voor schoner milieu

Sinds kort rijdt een fietskoerier door de Leeuwarder straten. Date Burgerjon is de naam. Namens postbezorger FRL Post legt hij dagelijks tientallen kilometers af.

“Wij zijn op zoek naar duurzame alternatieven om onze producten te bezorgen”, vertelt Klaas Halma, manager Distributie van FRL Post. “Wij wilden in Leeuwarden een alternatief voor een bestelwagen en kwamen toen op het idee een fietskoerier in te zetten. Via fietsclub De Friesche Leeuw kwamen we in contact met Date.”

Amateurwielrenner
Fietsen zit Date in het bloed. “Ik ben amateurwielrenner en heb mijn hele leven veel gefietst”, zegt hij. “Mijn ouders hadden geen auto, waardoor we altijd op fietsvakantie gingen.” Date merkt wel dat zijn werkfiets verschilt van een racevariant. “Het is een zware fiets. De eerste week vloog ik er hard in, deze week doe ik rustiger aan. Dan merk ik dat het makkelijker vol te houden is.”

Op dit moment fietst Date alleen in de ochtend en legt hij circa 63 kilometer af. “Als je dezelfde route per auto zou doen, rijd je meer dan 100 kilometer. Zoveel moet je dus omrijden om met de auto op dezelfde plekken te komen”, zegt hij.

Elfwegentocht
Het idee van een fietskoerier past binnen de idealen van de Elfwegentocht, wanneer van 1 t/m 14 juli 2018 zoveel mogelijk mensen in Fryslân fossielvrij vervoer gebruiken. Klaas en Date zijn dan ook positief over het project. “Het is een grote uitdaging om zoveel mensen te mobiliseren voor de twee fossielvrije weken”, vindt Klaas. “Maar het is een goed initiatief. Als FRL Post kijken wij ook hoe we nog meer kunnen verduurzamen. Ons wagenpark bestaat uit 25 voertuigen. Op termijn moeten dit schone varianten worden.”

Ook Date is positief over de Elfwegentocht. “Het is belangrijk dat mensen met duurzaamheid bezig zijn. Iedereen kan een steentje bijdragen. De Elfwegentocht is daarom een mooi project.”

Tekst: Richard Tjalsma

Fietskoerier Date Burgerjon

Date Burgerjon in actie