Sticker It giet oan Elfwegentocht

Elfwegentocht: de Friezen reizen de eerste twee weken van juli fossielvrij

Friesland haalt de toekomst tien jaar naar voren en toont aan dat rijden op fossiele brandstoffen niet meer nodig is. Van 1 tot en met 14 juli gaan de Friezen laten zien dat je ook nu al anders kunt reizen: elektrisch – van tractor tot vrachtwagen en zelfs vliegtuig – op groen gas of met plantaardige blauwe diesel. Ook gaan ze per OV, lopend, suppend of (elektrisch) fietsend en zelfs te paard op pad. Er zijn veel deel- en buurauto’s, er zijn carpoolschema’s en er zijn liftplekken in ere hersteld. Arriva heeft voor 20,18 euro een Elfwegen-abonnement voor de bus voor twee weken! Te land, ter zee én in de lucht!

Terwijl in Den Haag aan de klimaattafel mobiliteit veel gepraat wordt, zijn de Friezen gewoon aan de slag gegaan. De “Freonen Fan Fossylfrij Fryslân” hebben samen met heel veel jongeren de handen ineengeslagen om het onmogelijke te doen: in heel Friesland twee weken lang het fossiele vervoer verbannen. De krachten worden gebundeld in het streven weer een Elfstedentocht te kunnen organiseren want met de voortschrijdende temperatuurstijging komt het daar al jaren niet meer van.

Freonen en jongeren mobiliseren heel Friesland
De Freonen zijn een grote groep bedrijven, studenten, overheden, scholen, dorpen en andere organisaties die samen werken aan een fossielvrij Friesland. In 2025. Niet pas in 2050. Zij zijn de afgelopen anderhalf jaar van school naar school, dorp naar dorp en bedrijf naar bedrijf getrokken, om iedereen te vragen of ze mee wilden doen en wat daarvoor geregeld moest worden. Een echt project van onderop, van de Mienskip (gemeenschap): het thema van de Culturele Hoofdstad. De Elfwegentocht is een groot project van LF2018. En van een woest plan werd het zo werkelijkheid en start de Elfwegentocht zondag 1 juli.

Elke dag een andere provincie fossielvrij naar Friesland
De Elfwegentocht wil ook verbinden en heeft iedere provincie uitgenodigd naar Friesland te komen, steeds met een ander vervoersmiddel, van waterstofauto’s tot ligfietsen. De delegaties worden warm ontvangen in Friesland, iedere dag op een andere plek. Tijdens zo’n provincietour reizen we langs bijzondere koplopers, om te laten zien wat er al kan. De NPO reist mee en maakt steeds een dagverslag dat na Nieuwsuur op NPO2 wordt uitgezonden.

Van circulair tot elektrisch varen
Iedere dag is er een ander thema, van circulaire economie tot elektrisch varen. Zo wordt duidelijk dat de fossielvrije en circulaire economie al lang vorm krijgt en dat er veel meer gebeurt onder het oppervlak dan je ziet vanuit bijvoorbeeld Den Haag. Bouwe de Boer, oprichter van de Freonen: “Bedrijven, coöperaties, scholen, boeren, gemeenten; er gebeurt al zo veel meer dan je denkt en de transitie naar een fossielvrije samenleving kan dan ook veel sneller gaan dan in ruim dertig jaar. Wat de Freonen betreft binnen tien jaar!”

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven geeft startsein
De Elfwegentocht begint in Noord-Brabant op de TU/e in Eindhoven met de eerste provincietour met uitsluitend elektrische voertuigen. Om 9 uur start Staatssecretaris Stientje van Veldhoven ‘Twee weken feest zonder een druppel benzine’of diesel’.

Parade duurzame voertuigen op de snelweg
De Tocht der Tochten eindigt op zaterdag 14 juli met de Grote Parade: snelweg N31 tussen Drachten en Leeuwarden gaat dicht voor de grootste optocht van duurzame voertuigen ooit. Met 1000 elektrische voertuigen, 2000 fietsen, paarden, skippyballen, skateboards en een optocht van boten, een enorm spektakel. Een kruising tussen de Elfstedentocht en het Carnaval van Rio.

Iedereen kan elke dag aanhaken en meereizen. Meer informatie op elfwegentocht.nl