Tim Haarlem

Elfwegenproloog laat Friese bedrijven fossielvrij reizen

Van 9 t/m 15 oktober 2017 vindt in Fryslân de Elfwegenproloog plaats. Tijdens dit evenement reizen medewerkers van Friese bedrijven zoveel mogelijk fossielvrij.

“De Elfwegenproloog is dé oefening voor de Elfwegentocht”, vertelt Tim Haarlem, betrokken bij de organisatie van de proloog. “Het is op kleine schaal wat er straks gaat gebeuren tijdens de Elfwegentocht in 2018. Er is blauwe diesel beschikbaar, groen gas, elektrische auto’s; voor ieder wat wils. Deelnemers worden gestimuleerd hun vervuilende kilometers te beperken en zoveel mogelijk fossielvrij te reizen.”

Brandstofverbruik
Medewerkers kunnen hun gereisde kilometers bijhouden op een Elfwegenproloog-poster. Aan het einde van de proloogweek kunnen zij dan de bespaarde CO2-uitstoot berekenen. “Het is belangrijk dat deelnemers een schoon reisalternatief vinden”, vertelt Tim. “Misschien kunnen ze carpoolen, of kan er op blauwe diesel of groen gas gereden worden. Door aan de Elfwegenproloog mee te doen, ontwikkelen mensen een bepaalde feeling. Ze merken dan dat fossielvrij reizen mogelijk en leuk is.”

Feedback
Verspreid over Fryslân doen ongeveer 20 bedrijven mee. “We gaan onderzoeken waar we tegenaan lopen tijdens een fossielvrij evenement. Ondernemingen hebben wellicht zware vrachtauto’s, die moeilijk (volledig) fossielvrij zijn te maken. Of een bedrijf heeft niet voldoende fossielvrije mogelijkheden. Al deze feedback gaan we verwerken en meenemen richting de Elfwegentocht. Wij kijken dan of we mensen aan een alternatief of oplossing kunnen helpen, zodat zoveel mogelijk mensen fossielvrij kunnen reizen tijdens de Elfwegentocht.”

Tim verheugt zich alvast op de Elfwegenproloog. “Er gaat van alles gebeuren en het wordt een feest. Mensen worden uit hun comfortzone gehaald, daar worden ze creatief van. Je ziet dat mensen het erover hebben, dat ze met schoon reizen bezig zijn, terwijl ze er normaal niet bij stilstaan. Alle lessen die we eruit trekken, nemen we mee naar de Elfwegentocht. Dat is een evenement waarmee we laten zien dat de Friezen het gewoon doen”, besluit Tim.

Tim Haarlem
Tim Haarlem voor de Elfwegenproloog-poster