De roeifiets als fossielvrij vervoermiddel
Roeifietsen is wereldwijd niet de meest bekende sport, maar als het aan Derk Thijs ligt wel de gezondste. Alle lichaamsonderdelen komen aan bod tijdens deze inspannende bezigheid. Tijdens de Elfwegentocht reist Derk met de roeifiets van Zeeland naar Fryslân.
Sporten is voor Derk de normaalste zaak van de wereld. Met name het combineren van meerdere sportelementen spreekt hem aan. “Ik ben ooit begonnen met ligfietsen”, begint hij zijn verhaal. “Een racefiets vond ik toen al veel te wensen over laten vanwege het oncomfortabele zadel en de verkeerde voorover gebukte houding. Voor die tijd was ik ook actief windsurfer, waardoor ik meer arm- dan beenspieren ontwikkelde. Met een ligfiets kon ik hierdoor niet mijn hele spiervermogen vertalen naar de weg. Omdat roeien in de skiff, iets wat ik ook graag deed, goed aansloot op mijn windsurfachtergrond, kwam ik op het idee deze sporten te verbinden: een ligfiets aandrijven met een roeibeweging.”
De voordelen van de roeifiets zijn volgens Derk talrijk. “Met een gewone fiets gebruik je alleen de beenspieren en heb je te maken met statische belastingen, mogelijk leidend tot pijn aan nek en polsen. Op de roeifiets zit een comfortabele stoel en maak je een veel ergonomischer beweging. Qua sportbeleving is het net als roeien in de skiff; je gebruikt je armen, schouders, rug én beenspieren. Je hele lichaam komt aan bod met deze sport, roeifietsen is heel gezond.”
Elfwegentocht
Roeifietsen is een vorm van fossielvrij vervoer. Een thema dat twee weken lang in de schijnwerpers staat tijdens de Elfwegentocht, wanneer heel Fryslân fossielvrij reist van 1 t/m 14 juli. Gedurende deze twee weken komen de 11 overige provincies beurtelings naar Fryslân. Op donderdag 5 juli komt Zeeland op bezoek. Vanuit de provinciale organisatie hoorde Derk voor het eerst van de Elfwegentocht. “Ze vroegen of het mogelijk was om op de fiets naar Fryslân te komen. Dat zag ik natuurlijk wel zitten. Samen met Theo Homan en Fred Hillebrand stap ik die dag op de roeifiets.” De heren vertegenwoordigen een imponerende verzameling eremetaal. Twee van hen mochten zich in het verleden Europees Kampioen roeifietsen noemen.
Duur voertuig
Derk hoopt dat het roeifietsen de komende jaren aan bekendheid zal winnen. “Het nadeel is dat het voertuig vrij duur is, zo’n €4000 euro. Dat heeft veel mensen tegengehouden. Qua sport heeft het echter alles in zich om heel groot te worden.”
Wellicht dat de roeifietstocht op 5 juli alvast een handje kan helpen. “Alle initiatieven op dit gebied moet je omarmen. Het leuke is dat de Elfwegentocht door jongeren is bedacht. Hopelijk schudt het mensen wakker en zet het hen aan om milieuvriendelijk gedrag te vertonen”, besluit Derk.
Kijk voor meer informatie op Rowingbike.com
Derk Thijs tijdens de Rowingbike Tour de France in 2001
Fotograaf: Sybrand Treffers