Ingezonden: interview Greetje Cnossen (Nordwin College)
Greetje Cnossen, docent Nordwin College Buitenpost is vorig jaar landelijk uitgeroepen tot meest duurzame docent. Hoe rijdt zij tijdens de Elfwegentocht en heeft ze nog tips?
Greetje heeft een elektrische auto. Waarom heb je hiervoor gekozen?
Eerlijk gezegd had ik voordat we de auto kochten nog nooit aan elektrisch rijden gedacht. Totdat ik in maart 2017 met Heleentje Swart (duurzaamheidscoördinator Nordwin College) in de auto zat. Zij wilde graag een elektrische auto en zo hebben we het er een tijdje over gehad. Daarna heb ik het thuis besproken en mijn man Richard Bezemer bleek die wens al langer te hebben. In die tijd zagen we bij IKEA een Renault Zoë aan de laadpaal. Zo zijn we ons er een beetje in gaan verdiepen. We kwamen bij Auto Beerda in Kollum en hij had een Renault Zoë staan, dezelfde die we gezien hadden bij IKEA. De verkoper, Bastiaan Ruys, was erg enthousiast over elektrisch rijden en gaf ons de Zoë een weekend mee. Ook wij waren meteen verkocht. De prijs van de tweedehands Zoë viel ons mee, het was te doen. Na het weekend hebben we de auto meteen aangeschaft.
Heeft elektrisch rijden voor jullie een beperking?
Nee, helemaal niet. Het is een switch die je maakt, want laden duurt langer dan brandstof tanken. De actieradius van de Zoë die wij hebben is 100-145 km en daar stel je je op in. In principe laden we altijd thuis, dus je begint je rit altijd met een volle accu. Als het nodig is laden we bij FastNed. We hebben een Q-versie en dat betekent dat we snel kunnen laden. Binnen een halfuur zit onze accu dan weer vol. Ik weet nog dat we naar familie in Zaltbommel wilden en dat iedereen zei: “Je moet niet met de Zoë hoor, ga maar met de trein”. Maar we hebben het toch geprobeerd en zonder problemen. We drinken nu lekker een kopje koffie onderweg terwijl de accu oplaadt, ideaal. En doordat we even stoppen, komen we ook helemaal niet moe aan. Zo zijn we vorige zomer met het hele gezin en de Zoë op vakantie geweest naar Bertesgaden, dus ook dat is goed mogelijk.
Wat doen jullie nog meer om de voetafdruk naar beneden te krijgen?
Best veel. We hebben ons huis goed geïsoleerd, we hebben zonnepanelen en we verbouwen onze eigen groente. We verwarmen ons huis met hout van onze eigen boomwal. Het enige dat we nog konden veranderen was de auto. Naast de Zoë hebben we ook nog een Renault KangooZE. Deze gebruiken we met name voor het vervoeren van spullen, want er kan een kar achter. We vervoeren er ook een schaap of geit in. Ook hebben we er camperbox ingemaakt. In een handomdraai hebben we er een tweepersoonsbed in. Niet alleen thuis maar ook op school ben ik altijd bezig met duurzaamheid. Misschien heb je meegekregen dat ik vorig jaar ben uitgeroepen tot de meest duurzame docent van 2017.
Wat wil je iedereen meegeven?
Ik hoop dat je gewoon een keer een elektrische auto gaan proberen. Het is namelijk een echte auto! Auto Beerda in Kollum heeft een aantal elektrische auto’s staan die je mogelijk kunt uitproberen. Ik merk nog steeds dat de weerstand groot is, maar het gaat mij niet snel genoeg. Wij gaan in ieder geval nooit meer terug naar een benzineauto!
Greetje Cnossen