Interview: “Laten we van duurzaamheid een mooi feestje maken”
Muzikant Piter Wilkens heeft een hart voor duurzaamheid. Jaren geleden vroeg hij zich af wat hij zelf kon bijdragen aan een duurzamere omgang met onze omgeving. Een heleboel, zo bleek al snel.
“Als muzikant val je op en kun je het publiek beïnvloeden”, vertelt Wilkens. “Je kunt liedjes schrijven over duurzaamheid, maar ook duurzame evenementen organiseren. Syb van der Ploeg en ik kwamen daarom enkele jaren geleden met het idee voor een Grien 10 Muzyk Toer. Een muziekevenement waarbij Friese en landelijk bekende artiesten zichzelf akoestisch begeleiden om aandacht te vragen voor verantwoord energiegebruik. Bezoekers worden in de gelegenheid gesteld om met milieuvriendelijke voertuigen naar de concerten te komen en ook de artiesten verplaatsen zich met 100 procent fossielvrij vervoer. Afgelopen jaar vond de eerste editie plaats.”
Stichting JIT
Het duo besloot een stichting op te richten om de Grien 10 Muzyk Toer te organiseren: Stichting Jou It Troch (JIT) was geboren. “De naam Jou It Troch (geef het door) verwijst niet alleen naar het doorgeven van Moeder Aarde, maar naar alles: de taal en cultuur, de muziek, het leven. Wees zuinig op wat wij allemaal aan moois hebben, jou it troch!”, zegt de muzikant. Met de stichting hoopt Wilkens duurzaamheid aantrekkelijk te maken voor een breed publiek. Ook brengt het duo meerdere nummers over duurzaamheid uit, zoals de singles Jou it troch en Leven van de wind. “Wij willen laten zien dat het heel interessant én leuk is om bezig te zijn met duurzaamheid. Het is een kans om het nuttige met het aangename te verenigen. Laten we van duurzaamheid een mooi feestje maken met zijn allen.”
Duurzame initiatieven
De Grien 10 Muzyk Toer creëert ook ruimte voor andere initiatieven, zoals een muziektheater in 2018. “Volgend jaar treden Syb en ik op in de open lucht, op tien verschillende locaties binnen de gemeenten Leeuwarden en Tytsjerksteradiel”, vertelt de muzikant. “Duurzaamheid vormt binnen dit drietalige (Nederlands, Fries en Engels) muziektheater de ‘groene’ draad. De muziek vormt een verhaal en bestaat uit een combinatie van bestaande en nieuwe nummers. Tussen de muziek door voeren acteurs theaterstukjes op.” Ook in het materiaalgebruik tijdens de Toer komt het oog voor duurzaamheid naar voren, zo geeft Wilkens aan. “Het podium waarop we spelen, is gemaakt van gerecycled materiaal en wordt ontworpen en gebouwd door studenten van Nordwin College. De energie die we nodig hebben, halen we uit zonne- en windenergie. Waarschijnlijk vinden de optredens plaats tussen april en oktober 2018.”
De in Marsum woonachtige artiest is ook te spreken over de Elfwegentocht, een project waarbij zoveel mogelijk mensen in Fryslân van 1 t/m 14 juli 2018 fossielvrij reizen. “Mensen merken dan dat ze bijvoorbeeld op groengas of blauwe diesel kunnen rijden. Het is maar iets duurder, waardoor mensen op eenvoudige wijze mee kunnen gaan doen en in aanraking komen met fossielvrij rijden. Als het bewustzijn er bij de gewone mensen eenmaal is, kan het hard gaan.”
Natuur is de toekomst
Mensen die duurzaamheid onbelangrijk vinden, behoren volgens Wilkens tot een uitstervend ras. “De ontwikkeling is niet meer te keren, we moeten af van fossiele brandstoffen. We putten de aarde uit en vervuilen de lucht en het water. Mensen denken daar nog te makkelijk over. Je kunt klimaatverandering niet meer ontkennen, de wetenschap liegt niet. We moeten af van de drang naar nog meer winst, naar nog meer financieel gewin. Nu moeten we de natuur op de eerste plek zetten, dát is de winst. De natuur is de toekomst, geld niet.”
Kijk voor meer informatie over Stichting JIT en de Grien 10 Muzyk Toer op www.jit.frl.
(Tekst: Richard Tjalsma)