studenten Frisian Design Factory

Doe-het-zelf E-skelters op school

Ontworpen door studenten, gebouwd door kinderen, te zien op tv bij Tsjek en mogelijk gemaakt door ABN AMRO.

Basisschoolleerlingen kunnen straks in zelfgemaakte elektrische skelters meedoen met de wereldrecordpoging ‘grootste stoet elektrische voertuigen’.  De skelters werden ontworpen door studenten van de Frisian Design Factory. Zij maakten een doe-het-zelf pakket voor jongere leerlingen. Het was altijd de bedoeling dat de skelters elektrisch zouden worden, maar dat bleek een te dure aangelegenheid voor de meeste scholen. Toch gaat het nu gebeuren want ABN AMRO schiet financieel te hulp. Het programma Tsjek van Omrop Fryslan wijdt zeven afleveringen aan de basisschoolleerlingen van 3 scholen die de skelters maken en erin rijden en strijden tijdens de Elfwegentocht van 1-14 juli.

Elfwegentocht op school:

Van 1 t/m 14 juli reist heel Friesland twee weken fossielvrij: de Elfwegentocht. Het straatbeeld zal gedomineerd worden door treinen, elektrische auto’s, wagens op groengas en vrachtwagens op diesel. Alle onderwijsinstellingen van het MBO en HBO werken hier al maandenlang aan mee. Ook op middelbare en basisscholen is de Elfwegentocht losgebarsten. Leerlingen krijgen les over klimaatverandering en duurzame mobiliteit. Middelbare scholieren krijgen hun eigen feestdag op 6 juli met een Griene Estafette. Op 4 juli strijden klassen van het basisonderwijs tegen elkaar in zelfgemaakte skelters en met de Elfmetertest op de fiets.

Elektromotor mogelijk dankzij ABN AMRO

Een van de projecten waar studenten van Hogeschool NHL (inmiddels NHL-Stenden) aan werkten was een pakket waarmee kinderen zelf een elektrische skelter kunnen bouwen. Het elektrische onderdeel is echter nogal prijzig, waardoor het pakket werd teruggebracht tot een gewone skelter. Dat is ontzettend jammer omdat de wagentjes dan niet mee kunnen doen met de wereldrecordpoging elektrische voertuigen op 14 juli. Met een grote donatie van ABN AMRO kunnen toch drie scholen een echte elektrische skelter bouwen. Sector Banker Onderwijs bij ABN AMRO Eric Zwaart: “De Elfwegentocht is in veel opzichten heel belangrijk; jongeren vanuit het onderwijs actief betrekken bij de thema’s duurzaamheid en energietransitie. Door bewustwording en ontwikkeling van duurzame vervoersmiddelen kunnen ze zelf een verandering teweeg brengen. Dat stimuleren wij van harte.”

E-skelters in wereldrecordpoging!

Op 4 juli strijden leerlingen van diverse basisscholen met elkaar in de zelfgemaakte skelters. En wat nog leuker is voor de kinderen: dankzij de elektromotor kunnen de kinderen meedoen met de wereldrecord poging op 14 juli. Tijdens de Elfwegentocht Parade wordt hopelijk een nieuw wereldrecord neergezet bij Leeuwarden: de grootste stoet elektrische voertuigen. Het jeugdprogramma Tsjek van Omrop Fryslân volgt de leerlingen hoe zij de auto’s bouwen en gebruiken bij diverse events tijdens de Elfwegentocht.

Trotse studenten van de Frisian Design Factory:

image
Sticker It giet oan Elfwegentocht

Wereldrecord Grootste Elektrische Botenparade

Op 14 juli wordt in Friesland voor het eerst ter wereld een record ‘grootste elektrische botenparade’ neergezet. De botenparade is onderdeel van de Elfwegentocht Parade, een gigantische 13 km lange bonte optocht van fossielvrije voertuigen op de weg en in het water. De organisatie nodigt alle elektrische boten in Nederland en omstreken uit om mee te doen met het wereldrecord op 14 juli of met de 3 daagse Elfvaarwegentocht van 12-14 juli.

Primeur Elektrische Botenparade

Friesland heeft in juli een primeur: het is de eerste keer ter wereld dat er een record wordt neergezet voor ‘grootste elektrische botenparade’. In mei hoort de Elfwegentocht organisatie van Guinness Book of Records welk aantal gehaald moet worden om een officieel wereldrecord te behalen. De organisatie hoopt op een gigantische grote parade met niet alleen elektrische boten, maar ook zeilboten, zonneboten, roeiboten, kano’s, suppers en vlotten. Alle vaartuigen zijn welkom zolang ze maar fossielvrij voortbewegen. Zo creëren we maximale aandacht voor duurzaam reizen op het water. Aanmelden kan via www.elfwegentocht.nl/parade.

Elfvaarwegentocht: 12-14 juli

Wie dol is op water, zin heeft in een leuk uitje en duurzaamheid belangrijk vindt, kan ook meedoen met de Elfvaarwegentocht, of een deel daarvan. Alle fossielvrije vaartuigen zijn welkom! Op 12 juli vertrekt deze vanuit Ossenzijl in Overijssel naar het theaterspektakel Iepenloftspul op het eiland Marchjepolle in het Tsjûkemar (Tjeukemeer). De 13e vaart de optocht naar het pittoreske Grou en doet op de 14e mee met de Parade in Leeuwarden. Mensen die zelf geen boot hebben, kunnen ook meedoen doordat allerlei enthousiaste Friese bedrijfjes tegen speciaal Elfwegentocht tarief kano’s, sups of elektrische sloepen verhuren. Meer weten of aanmelden kan via www.elfwegentocht.nl/water.

De Elfwegentocht: 2 weken feest  

De Elfwegentocht: van 1 t/m 14 juli 2018 viert Friesland feest zonder een druppel benzine of diesel. Zo wil de provincie klimaatverandering een halt toeroepen. Vanaf de provinciegrenzen zullen enkel fossielvrije voertuigen het verkeersbeeld bepalen. Alle 50.000 studenten in Friesland doen al mee, net als tientallen bedrijven en veel gemeenten. De Elfwegentocht wordt op 14 juli afgesloten met de grootste duurzame parade ooit. Hier worden hopelijk drie wereldrecords neergezet: de grootste parade van elektrische auto’s, voertuigen én boten. De Elfwegentocht is onderdeel van het Culturele Hoofdstad-project Fossylfrij Fryslân.

visiebeeld parade

Interview met Marjan Minnesma over wereldrecordpoging

Marjan Minnesma was vanochtend te gast in het radioprogramma Vroege Vogels. Onderwerp van gesprek: de wereldrecordpoging met duurzame voertuigen in Friesland op zaterdag 14 juli 2018, de slotdag van de Elfwegentocht!

Luister het fragment via onderstaande link terug:

Friesland fossielvrij

Het moet de langste stoet van elektrische auto’s worden van de wereld op 14 juli van dit jaar. Op een stuk snelweg tussen Drachten en Leeuwarden moet

visiebeeld parade