Programma van Dag tot Dag

De Elfwegentocht wordt twee weken feest zonder een druppel benzine. Het programma wordt de komende maanden aangevuld met acties door de hele provincie.

1 juli: Openingsdag met een culinair feest met Provincie Brabant

Vandaag is de openingsdag! Provincie Brabant komt als eerste provincie naar Friesland om dat met ons vieren. In 2018 is Brabant de Europese Regio van de Gastronomie, dus Brabant kiest het thema culinair en komt naar Friesland met een stoet elektrische voertuigen om samen een duurzaam culinair feest neer te zetten. Locatie volgt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte over de opening: http://elfwegentocht.nl/nieuwsbrief

2 juli: Provincie Groningen reist af naar Friesland op waterstof

Alle provincies komen kijken hoe er in Friesland fossielvrij wordt gereisd. Iedere provincie reist op duurzame wijze en met een eigen thema. Vandaag komt provincie Groningen met een hele parade van voertuigen op waterstof. In Groningen gaat de stoet langs waterstofprojecten en de tocht eindigt op het keerpunt van de Elfstedentocht in Dokkum. Wordt dit het keerpunt naar een fossielvrije samenleving?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op social media!

3 juli: Provincietour Noord Holland en Circulaire Economie

Vandaag verwachten we een grote stoet fossielvrije voertuigen over de Afsluitdijk want Noord Holland komt op bezoek. Noord Holland kiest als thema circulaire economie, dus we maken er een circulair feestje van. Dat moet lukken, want Friesland is koploper in circulaire economie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op social media!

4 juli: Basisscholen, Tjek en duurzame mobiliteit

Vandaag is een belangrijke dag. Geen provincietour maar wel een happening in de Elfstedenhal in Leeuwarden met basisscholen, omroep Tjek en een verrassing.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op social media!

5 juli: Provincietour Zeeland met Zilte Teelt en Getijdeenergie

Alle provincies komen kijken hoe er in Friesland fossielvrij wordt gereisd. Vandaag laat Zeeland zien wat daar al gebeurt om klimaatverandering tegen te gaan, zoals het opwekken van energie door gebruik te maken van de getijden.

En vandaag steken de Friezen en Zeeuwen de koppen bij elkaar over hoe om te gaan met één van de gevolgen van klimaatverandering: de verzilting van het land. Het probleem én de oplossing komen aan bod: verzilting, zilte teelt en koken met zilte producten.

We vieren een duurzaam feest in Ferwert.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op social media!

6 juli: Provincie Utrecht, innovaties & experimenten; Griene Estafette voor middelbaar onderwijs, Young Solar Races.

Middelbare scholen strijden vandaag onderling in de Griene Estafette in Sneek. De leerlingen suppen, fietsen, rennen, rijden in zelfgemaakte voertuigen, fierljejeppen en ga zo maar door. De leerlingen krijgen ook een hooggeëerd publiek, want provincie Utrecht komt vandaag naar Friesland en eindigt natuurlijk in Sneek. Daar zullen we zien welke provincie de snelste leerlingen heeft en welke provincie de spannendste innovaties en experimenten om klimaatverandering een halt toe te roepen.

NHL-studenten presenteren elektrische motor

Ook vinden op 6 en 7 juli de Solar Races Leeuwarden plaats, met de klassen Young Solar (de jeugdtak) en Solar Sport One (studenten en bedrijven die meedoen met een zonneboot).

7 juli: Provincietour Drenthe & Young Solar Races

Drenthe is fietsprovincie bij uitstek. En waar kunnen Friesland en Drenthe elkaar beter ontmoeten dan in het Drents-Friese Wold?

Op 6 en 7 juli vind in Leeuwarden het Open Kampioenschap zonneboot varen plaats. Leerlingen van 14-17 hebben tijdens Solar Challenge lessen zelf een boot op zonne-energie gebouwd. De beste boten van Nederlandse, Duitse en Engelse teams strijden met elkaar om de kampioenstitel. Lees meer over de Solar Challenge.

De Solar Races Leeuwarden bestaan uit de klassen Young Solar (de jeugdtak) en Solar Sport One (studenten en bedrijven die meedoen met een zonneboot).

8 juli: Provincietour Limburg

Vandaag ontvangen we een duurzame delegatie vanuit Limburg. Hoe, waar en wat volgt.

9 juli: Provincietour Flevoland met thema (tegen)wind

Vandaag komen onze buren uit Flevoland op bezoek. In Flevoland weten ze wel raad met wind. Hoe je er energie uit haalt en er tegenin fietst. We hopen op een grote parade met bijzondere fietsen. De tocht start bij het grootste windpark in Urk en eindigt in het Friese Lemmer.

10 juli: Provincietour Friesland, het thema is uiteraard de Elfwegentocht!

Als alle provincies hun eigen Elfwegentocht-feestdag krijgen in Friesland, dan kan provincie Friesland zelf niet achterblijven! Vandaag toeren we langs de dorpen, bedrijven, scholen, particulieren of gemeenten die ons het meest hebben verrast tijdens de Elfwegentocht. Het wordt een mooie parade langs bijzondere Elfwegentocht projecten met de meeste deelnemers, het meeste enthousiasme of waar de meeste CO2 is bespaard. Zit jouw project erbij? .

11 juli: Provincietour Gelderland: energiecoöperaties en deelauto’s

Provincie Gelderland en Friesland hebben iets gemeen: heel veel energie coöperaties. Vandaag laten we zien hoe de energie transitie van onderaf plaatsvindt. Hoe groepen burgers zich verenigen en samen staan voor een duurzame fossiel-vrije samenleving. Provincie Gelderland komt met een stoet elektrische deelauto’s om ervaringen uit te wisselen met Friesland.

12 juli Provincietour Overijssel: de Elfvaarwegentocht

Niet alleen op de weg, maar ook op het water is het belangrijk dat we fossielvrij gaan reizen. Dat is de boodschap van provincie Overijssel. Op 12 juli zien we eerst hoe bijna heel Giethoorn elektrisch vaart. Dat is iets waar Overijssel terecht trots op is! In Ossenzijl gaat de stoet te water en haken roei- en zeilverenigingen aan, net als Staatsbosbeheer en vele andere organisaties. De botenparade vaart naar het eiland Marchjepolle in Tsjukemar waar er een feestelijk ontvangst wordt georganiseerd met het Theaterspektakel Iepenloftspul.

Alle fossielvrije boten kunnen aanhaken bij de Elfvaarwegentocht!  Je kan er ook gelijk een driedaags uitje van maken door door te varen op de 13e naar Grou en mee te varen in de Elfwegentocht Parade op 14 juli. Meer weten? elfwegentocht.nl/water

13 juli: Zuid Holland, wereldrecord laden en symposium duurzame scheepvaart

Vandaag komt provincie Zuid Holland, het thema is verduurzaming van de scheepvaart. Een belangrijk thema waar grote stappen nodig zijn voor het klimaat! De provincies Overijssel, Friesland en Zuid Holland slaan de handen ineen en organiseren vandaag op het eiland Marchjepollen in het Tsjukemar een symposium over de verduurzaming van de scheepvaart.

Een groot deel van de botenparade uit Overijssel vaart vandaag door van het Tsjukemar richting Grou zodat zij allemaal kunnen meevaren met de Elfwegentocht Parade op 14 juli bij Leeuwarden. Meevaren? www.elfwegentocht.nl/water

Bij de Parade wordt het record ‘grootste stoet elektrische auto’s’ verbroken. Maar wie weet wordt er nog wel een wereldrecord neergezet: de grootste stoet elektrische boten? Doe mee en meldt je aan voor de Parade op www.elfwegentocht.nl/parade.

Over de tocht op de 13 volgt snel meer informatie.

14 juli: Grootste Duurzame Parade Ooit & Eindfeest

Parade

Op 14 juli 2018 zetten we in Friesland drie wereldrecords neer! De grootste stoet elektrische auto’s, elektrische voertuigen en de grootste elektrische botenparade. Vandaag maken we in FRiesland wereldnieuws.

Maar het draait niet alleen om elektrische voer- en vaartuigen. Alle fossielvrije voertuigen zijn welkom! Van vrachtwagen op waterstof tot step. Iedereen kan meedoen: elektrische boten, bussen op waterstof, Tesla’s en Hesla’s, auto’s op blauwe diesel, bussen op groen gas, Segways, fietsen, scootmobiels, skelters en nog veel meer! Meld je nu aan via elfwegentocht.nl/parade

Afsluitend feest

Na de Parade vieren we feest op het WTC. Dit wordt een prachtige afsluiter van twee prachtige weken!

Visiebeeld duurzame parade