Overstappunt Afsluitdijk

Elfwegentocht opent overstappunt bij Afsluitdijk  

Tijdens Elfwegentocht is benzineauto niet welkom in Friesland

De Elfwegentochtorganisatie opende gisteren een overstappunt bij de afsluitdijk in Zurich. Hier kunnen reizigers uit Noord-Holland tussen 1 en 14 juli hun vervuilende benzine- of dieselauto achterlaten en overstappen op duurzaam vervoer. Want tijdens de Elfwegentocht zijn auto’s die op fossiele brandstoffen rijden niet welkom in Friesland. De hele provincie viert dan 2 weken feest zonder een druppel diesel of benzine om klimaatverandering een halt toe te roepen. Het eerste overstappunt werd in oktober geopend bij Wolvega.

Twee weken fossiel-vrij

De Elfwegentocht is onderdeel van het Culturele Hoofdstad-project Fossylfrij Fryslân. Vanaf de provinciegrenzen zullen elektrische en groengasauto’s, deelauto’s, segways, ligfietsen, elektrische boten, bussen en fietsen samen met bijzondere voertuigen het verkeersbeeld bepalen. De komende maanden worden extra laadpalen neergezet voor elektrisch vervoer, worden meer overstappunten geregeld en worden liftplekken geopend. De Elfwegentocht wordt op 14 juli feestelijk afgesloten met een wereldrecord: de grootste duurzame parade ooit.

Tips voor reizigers uit Noord-Holland

Voor automobilisten die tussen 1-14 juli bij het overstappunt in Zurich aankomen zijn er verschillende opties. Er is een parkeerterrein om auto’s achter te laten, er is een elektrisch laadstation en een Arriva bushalte. De Elfwegentocht organisatie raadt mensen aan tussen 1-14 juli een elektrische auto te delen met collega’s, met de werkgever flexibele werktijden af te stemmen zodat met OV gereisd kan worden of thuis te werken. Voor meer tips en vervoersopties, schrijf je in voor de nieuwsbrief. Overigens is gewoon doorrijden niet verboden, maar wel erg teleurstellend, vindt de organisatie: “kom uit je comfortzone en doe mee met ons feest”.

Heel Fryslân doet mee

De Elfwegentocht is bedacht door studenten die de Elfstedentocht terug willen en klimaatverandering een halt willen toeroepen. Alle MBO’s en HBO’s met gezamenlijk 50.000 leerlingen zijn al bezig om van de Elfwegentocht een succes te maken. Ze delen folders uit, helpen met evenementen, doen onderzoek in dorpen naar knelpunten en maken elektrische voertuigen. Ook ruim Friese 100 bedrijven zijn al bezig: de Freonen (vrienden) fan Fossylfrij Fryslân. Landelijke bedrijven helpen ook. Zo zet bijvoorbeeld BMW 20 elektrische deelauto’s neer.