Griene Estafette

De Griene Estafette – Speciaal voor het voortgezet onderwijs!

Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs organiseert de Elfwegentocht de ‘Griene Estafette’. Door dit ludieke evenement vergroten we de betrokkenheid van jongeren in de hele provincie bij de Elfwegentocht.

De ‘Griene Estafette’ vindt plaats 6 juli 2018 in de middag in (o.v.) Sneek. De estafette is geïnspireerd op ‘Te land, ter zee en in de lucht’. Jongeren finishen bij de Waterpoort nadat ze in ploegen een afwisselend traject hebben afgelegd, natuurlijk op een groene, duurzame, fossielvrije manier. De snelste school wint de estafette. Het evenement wordt gefilmd door de NOS.

In de weken voorafgaand aan de ‘Griene Estafette’ komen studenten en bedrijven die aangesloten zijn bij de Elfwegentocht op school, om in de klas te vertellen over klimaatverandering, de Friese energietransitie en duurzame mobiliteit. Zo wordt jongeren duidelijk gemaakt waarom de Elfwegentocht wordt georganiseerd. Voor docenten wordt een lespakket gemaakt.

Fietstour: de Elfwegentocht 2-daagse vanuit School naar Sneek

Uiteraard ondersteunt ook de Fietsersbond de Elfwegentocht. Samen met de organisatie willen we dat er zoveel mogelijk scholieren op de fiets naar Sneek komen om de Griene Estafette als supporter of deelnemer mee te maken. Afhankelijk van de afstand van de school naar Sneek kan dat in 1 dag heen en terug, maar ook kan er al donderdag naar Sneek worden gefietst. Er wordt hiervoor een tentenkamp ingericht met een avondmaaltijd en de volgende dag een ontbijt en lunchpakket. Na de  Griene Estafette kan dan weer worden teruggefietst naar school.

De Fietsersbond zal voor de deelnemende scholen routes bedenken en deze beschikbaar stellen op papier en als Google Maps-app. Daarnaast zorgt de Fietsersbond voor begeleiding onderweg zoals mobiele fietsenmakers, EHBO, en waar nodig verkeersregelaars. Waar mogelijk zullen we de route langs de deelnemende scholen laten lopen, zodat ook de ene school de andere school “op kan halen” op weg naar Sneek.

Voor scholen die willen overnachten vragen we een vergoeding om de kosten te dekken.

IK MELD MIJN SCHOOL AAN.

Visiebeeld duurzame parade